Demirtaş ‘hesap soracağım’ dedi, reddi hakim istedi

HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkeme heyetine tepki göstererek, “Hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım” dedi ve reddi hakim talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Saruhan Oluç, Kemal Peköz, Hüseyin Kaçmaz, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, HDP PM Üyesi Doğan Erbaş ve parti yöneticileri ile basın mensupları katıldı. 

'SARAYDAN TALİMAT ALDINIZ'

Duruşmaya tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Demirtaş, mahkeme heyetine tepki göstererek, "AİHM kararını dosyaya bile almadınız. Sarayda başdanışman olan Mehmet Uçum size talimat verdi" dedi.

Demirtaş, mahkeme heyetine yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Bu yargılamada Anayasa’yı, CMK’yı değil; seçim kanununu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz. Gelin seçim kanunu uygulayalım ki beni tutuklayarak AKP ve Erdoğan’a verdiğiniz seçim kazanımını Türkiye’ye anlatın. Türkiye iradesine müdahale ettiniz. Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz."

Mahkeme heyetine “Hala 4 yıl önce başladığınız noktadasınız” diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizin aldığınız her karar Türkiye’de yargı siyaset ilişkisini derinleştirecek. Devlet içindeki çeteleşmeyi artıracak.

İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin. İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım."

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, mahkeme heyetine, “Şu an bu duruşmayı bitirin” diyerek taleplerin yerine getirilmesini, aksi takdirde yargılama faaliyetine katılmayacaklarını belirtti. Karaman şu talepleri sıraladı: “AİHM kararını henüz getirip okumadınız. Taleplerimizi karara bağlamanızı istiyoruz. Adalet Bakanlığı’ndan AİHM kararını isteyin ve karar dosyaya geldiğinde ihlal tespiti ve mahkemenin bunu gidermesine dair karar verin."

14 NİSAN'A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, Demirtaş’ın Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan iddianamenin dosyaya alınması için ilgili mahkemeye yazı yazılmasına, Adalet Bakanlığı’na AİHM kararının Türkçe tercümesinin istenmesi için yazı yazılmasına, reddi hakim talebinin değerlendirilmesine karar verdi.

Duruşma 14 Nisan’a ertelendi.