Demirtaş’ın adaylığı tehlikede mi?

Demirtaş'ın duruşmasının 8 Haziran’a ertelenmesi, Cumhurbaşkanı adaylığının tehlikede olup olmadığı sorularına yol açtı. Av. Mahsuni Karaman, Haziran'daki duruşmada karar çıkmasını beklemediklerini söyledi.

Rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için bugünkü duruşmada 5’er yıl hapis istendi.

Bir sonraki duruşmanın Demirtaş’ın, Cumhurbaşkanı adayı olarak katılması beklenen 24 Haziran seçimlerinin öncesinde 8 Haziran gününe ertelenmesi, duruşmada karar çıkması halinde Demirtaş’ın adaylığının tehlikeye girip girmeyeceği sorularına yol açtı.

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, yargılamanın hukuki olmadığını, bir 'oyun'dan ibaret olduğunu belirtti.

'8 HAZİRAN'DA KARAR ÇIKMAZ'

Av. Karaman, duruşmanın 8 Haziran'a ertelenmesine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu dosyada 8 Haziran'da karar çıkamaz, bundan eminiz. Bu dosyada aslında hukuksal yargılama yapılmıyor, siyasetin gölgesinde bir hukuk sopası gibi Sayın Demirtaş'ın bu sürecini etkilemek üzere duran bir dosyadır. Aksi takdirde bu dosya çoktan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, Sayın Demirtaş'ın diğer ana dosyasıyla birleştirilebilirdi. Birleştirmediler, bu amaçla tuttular. Halen de bu amaçla tutuluyor. 8 Haziran'da verilen gün de yine aynı amaca hizmet ediyor.

Dolayısıyla 8 Haziran'a kadar da bekliyor olacağız. Mütalaa henüz bize tebliğ edilmedi. 8 Haziran'da bize tebliğ edilecek mütalaaya karşı da bir süre isteyeceğiz. Dolayısıyla Sayın Demirtaş ve Sırrı Bey'in bu dosyadaki yargılamalarının nihai kararı en erken Eylül ayı olabilir. Tabii istinaf sürecini de hiç hesaba katmadan bunları söylüyorum."