Die Linke Milletvekili Sommer: Kürtler damgasını vurdu

Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer, Türkiye’deki yerel seçimlere Kürtlerin damgasını vurduğunu belirtti.

Die Linke milletvekili Helin Evrim Sommer, 31 Mart yerel seçim sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Sommer, “Türkiye yerel seçim sonuçlarına Kürtler damgasını vurdu” dedi.

AKP-MHP savaş blokunun yerel seçim kampanyasını “beka” sorunu üzerinden yürüttüğünü hatırlatan Sommer, “Seçim süreci ve gününde yapılan tüm usulsüzlük, hukuksuzluk, baskılara ve tehditlere rağmen, devletin tüm güç ve imkanlarını kullanan iktidar bloku kaybetmekten kurtulamadı” diye belirtti.

Sommer, “AKP-MHP blokunun bu kaybında seçim sürecinde ‘terörist’ ilan edilerek düşmanlaştırılan, seçim çalışmaları devlet gücüyle büyük oranda engellenen Kürtler ve HDP belirleyici rol oynadı” diye ekledi.

El konulan belediyeler dahil tüm baskılara rağmen HDP’nin büyük oranda kazandığını ifade eden Sommer, “HDP, İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya, Hatay gibi illerde AKP-MHP blokunun kaybetmesinde de belirleyici olmuştur” ifadelerini kullandı.

Sommer şöyle devam etti: “Her şeye rağmen Kürtler, özgürlük ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini, bu mücadelenin belirleyici gücü olduklarına bir kez daha göstermişlerdir. Bunu dikkate alamayan hiçbir siyasi senaryo ve denklemin başarılı olma şansının olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır.

Seçim sonuçlarının barışçıl ve demokratik gelişmelere yol açmasında, başta Alman hükümeti olmak üzere AB üyesi devletlerin ve siyasi kurumlarının bundan sonraki tavır ve politikaları da önemli rol oynayacaktır. Bu güçlerin başta Kürtler olmak üzere, Türkiye’deki barış ve demokrasi güçleriyle ilişki ve dayanışma içinde olmaları sadece Türkiye açısından değil, Avrupa değerleri ve demokratik kazanımları açısından da zorunludur.”