‘Diktatörlük inşasında yeni bir aşamaya geçildi’

Die Linke, HDP’ye kapatma davası açılması sonrasında Alman federal hükümetini Türkiye politikasını gözden geçirmeye çağırırken, Fransız Komünist Partisi, ‘diktatörlük inşasında yeni bir etaba geçildiği’ uyarısında bulundu.

AKP-MHP faşizminin HDP’ye yönelik Yargıtay eliyle kapatma davası açtırmasına karşı Avrupa’daki sol partilerden sert tepki gösterilen açıklamalar yapıldı.

Alman Sol Parti (Die Linke) ile Fransız Komünist Partisi (PCF) tarafından yapılan açıklamalarda, diktatörlük rejimine karşı uyarılarda bulunuldu.

PCF açıklamasında, AKP ve faşist MHP rejiminin HDP’ye karşı son haftalarda yoğun bir şiddet uyguladığına dikkat çekilirken, son olarak Garê bozgunu ardından yüzlerce HDP’linin tutuklandığı hatırlatıldı. HDP’nin seçilmiş belediye başkanlarının neredeyse tamamına yakınının görevden alındığına yer verilen açıklamada, HDP’nin son seçimlerde meclisteki üçüncü güç olmayı başardığı ifade edildi.

Seçilmiş parlamenterlerden Selahattin Demirtaş dahil onlarcasının da hapiste olduğu belirtilen açıklamada, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dilan Dirayet Taşdemir ve çok sayıda diğer parlamentere yönelik dava ve dokunulmazlıkların düşürülmesi süreçlerine işaret edildi.

AKP rejiminin anayasada değişiklik yaparak HDP’li siyasetçi kadrolara ömür boyu siyaset yasağı getirmek istediğini ve bunun da yeni bir partinin kurulmasını engelleme amaçlı olduğu vurgulanan açıklamada, diktatörlüğe gidildiği ifade edildi. Açıklamada, “Ekonomik durumun kötüleştiği, Ankara’nın yayılmacılığının Suriye, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz’de çatışmaları getirdiği bir dönemde (HDP’ye yapılanlar) Türkiye’de diktatörlük rejiminin kurulmasında yeni bir aşamadır” denildi.

PCF’nin HDP’nin kapatılmasına dair davayı sert bir dille kınandığı dile getirilen açıklamada, Fransa ve Avrupa Birliği’nin (AB) Erdoğan rejimine yaptırım uygulaması ve Türkiye’deki demokratik güçlere destek sunmaları çağrısı da yapıldı.

DİE LİNKE ALMAN HÜKÜMETİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

HDP’ye kapatma davası açılmasına sert tepki gösteren Almanya’nın en büyük sol muhalefet partisi Die Linke ise, “Erdoğan’ın AKP’si ve aşırı sağcı partneri MHP, Türkiye’de kalan son demokratik elementleri kaldırma yolunda ilerlemeye devam ediyorlar” tepkisinde bulundu.

HDP’ye dava açılmasının demokrasiye yeni bir darbe olduğu dile getirilen partinin açıklamasında, ülkenin en büyük ikinci muhalefet partisi olan HDP’nin kapatılmasının aynı zamanda ‘diktatörlük yolunda yeni bir adım’ daha olduğunun altı çizildi.

Erdoağn’ın ekonomik krizin derinleştiği, geniş kitlelerin yoksullaştığı ve halk desteğini kaybettiği bir ortamda kapatma davasının açıldığına dikkat çekilen Die Linke açıklamasında, Erdoğan’ın politikalarının tüm bölgeyi istikrarsızlaştırdığı vurgulandı.

TÜRKİYE POLİTİKASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK ÇAĞRISI

Angela Merkel hükümetine çağrı yapılan Die Linke açıklamasında, artık Türkiye politikasında köklü bir değişikliğe gidilmesi istendi. “Türkiye’ye silah satmak yerine Türk hükümetinin işlediği suçlar açıkça adlandırılmalı ve mahkûm edilmelidir” denilen açıklamada, Angela Merkel’in Erdoğan’ın muhalefete yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapılması istendi.

Die Linke açıklamasında, Almanya’da MHP’nin yan örgütü Ülkücülere (Bozkurtlar) yasak getirilmesi çağrısı yapılırken, AKP’ye yakın veya doğrudan Erdoğan hükümetinin finanse ettiği organizasyonlarla ilişkilerin de kesilmesi gerektiğinin altını çizildi.

Açıklamanın sonunda, alman hükümetine ciddiyet çağrı yapılarak şu sözlere yer verildi: “Eğer Federal Alman hükümeti demokratik haklar konusunda ciddi ise, Erdoğan’a yanlış anlaşılmaya yer vermeden kesin tavrını koymalı; HDP’ye yönelik kapatma davasının durdurulmasını ve tüm siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istemelidir.”