Direnişlerini sonlandıran tutsakların tedavileri sürüyor

Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde olan tutsakların eyleminin zaferle sonuçlanması ardından hastane ya da cezaevi revirlerine kaldırılıyor.

Urfa’nın Siverek ilçesindeki T Tipi Cezaevi’nde kalan 6 açlık grevi direnişçisinden biri, sevk edildikleri hastanede kolları arkadan kelepçeli halde kan örneği alınması sırasında bayılıp yer düşmesi sonucu kafası kırıldı. Yere düşen tutsağın kırılan kafasına 3 dikiş atıldı.

Avukat Lezgin Oktay, ring aracı ile hastanenin acil ünitesine getirilmeleri sırasında tutsakların ellerinin kelepçeli olduğunu belirtti.

Yine tutsakların gelişleri öncesinde herhangi bir hazırlığın olmadığını belirttiği hastanede, o saatte uzman doktor bulunmamasından dolayı ilk müdahalenin pratisyen hekim tarafından yapıldığını ifade eden Oktay, tutsaklardan kan örneği alındığı sırada bir tutsağın bayılıp, sedyeden yüzüstü yere düştüğünü paylaştı. Av. Oktay, ellerinin arkadan kelepçeli olduğunu belirttiği tutsağın düşerken başını yere çarpması sonucu kırılan kafasına 3 dikiş atıldığını aktardı.

Sözkonusu tutsağın kendine geldikten sonra sağlık çalışanları ve jandarma ile kollarındaki kelepçelerinin çözülmesi için tartıştığını belirten Oktay, diğer tutsakların da dahil olmasıyla tartışmanın büyüdüğünü ifade etti.

Av. Oktay, bunun üzerine jandarmaların tutsakların kollarındaki kelepçeleri çözmek zorunda kaldığını belirtti.

Uzman doktorun ise, ilerleyen saatlerde gelip tutsaklara tıbbi müdahalede bulunduğunu aktaran Av. Oktay, sabah saatlerinde aynı cezaevinden 7 tutsağın daha hastaneye getirildiğini kaydetti. Oktay, kan örnekleri alındıktan sonra serum verildiğini belirttiği tutsakların ‘hastanede yer yok’ denilerek geceden getirilen 6 tutsakla tekrar cezaevine götürüldüğünü söyledi.

Av. Oktay, cezaevinde toplamda 26 tutsağın açlık grevinde olduğunu, hastaneye getirilmeyen 13 tutsağın tedavisinin cezaevinde yapıldığını belirtti.

ELAZIĞ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine tecridin kaldırılması istemiyle girdiği açlık grevlerini sonlandıran Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevindeki tutsaklar Cengaver Aykul, Serkan Eren ile Yasin Güngör kan kusamaya başladı.

Grevcilerin hastanelere sevk taleplerini dikkate almayan cezaevi yönetimi, cezaevi kampüsünde tedaviye başlanacağı söylenmesine rağmen henüz tedavi altına alınmadı.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, cezaevi müdürleriyle görüştüğünü, görüşmede kendisine başlanacağını belirtmelerine rağmen tedavilerin henüz başlanmadığını söyledi. Açlık grevini sonlandıran eylemcilerle görüşen avukatlar ise, doktorların sadece kendilerine şikayetlerini sorduklarını, şikayetleri olmasına rağmen herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını kaydetti.

Avukatlar, 160 günü aşan açlık grevcileri Cengaver Aykul, Serkan Eren ile Yasin Güngör'ün kan kusmaya başladığını söyledi.

Ayrıca kadın koğuşundaki tutsak Remziye Akdağ'ın da durumunun kritik olduğu ifade edildi.

SAMSUN

Samsun Vezirköprü M Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevindeki iki tutsağın hastaneye sevk edildiği ve doktor kontrolünde tedavileri yapılmaya başlandığı öğrenildi.

KIRIKKALE

Kırıkkale Cezaevi’nde ilk grupla birlikte durumu kötü olan 3 kişinin hastaneye sevk edildiği ve tahlilleri yapıldıktan sonra yeniden cezaevine götürüldü. Durumu kötü olan 2 kişi bugün yeniden hastaneye sevk edildi. Tutsaklara serum verilmeye başlandığı ve diyet listesiyle besin alımı yapılmaya başlandığı kaydedildi.

TOKAT

Tokat Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutukluların sadece tansiyon ölçümlerinin yapıldığı ve hastaneye sevk edilmedikleri bildirildi. Tutukluların tedavilerinin cezaevi revirinde yapıldığı ifade edildi.

KARABÜK

Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsakların da cezaevi kampüsünde bulunan hastanede tetkikleri yapıldı.

KAYSERİ

Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan tüm kadın tutsakların hastaneye sevklerinin yapıldığı; ancak tetkiklerin ardından yeniden cezaevine götürüldükleri kaydedildi.

ÇANKIRI

Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutsakların da tedavilerinin cezaevi revirinde yapıldığı bildirildi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 6 tutsak da hastaneye sevkleri yapılarak tedavi süreçlerinin başlatıldığı söylendi.

ANKARA

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde de dün 4 kadının tetkiklerinin yapıldığı, ikinci grubun da bugün cezaevi kampüsünde bulunan hastaneye sevk edileceği ve tetkikler sonrasında tedavilerin başlayacağı belirtildi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İç Anadolu Bölgesi’ndeki tüm cezaevleri müdürleriyle konuştuğunu ve TTB’nin yayınladığı algoritmaları cezaevlerine ulaştırdıklarını söyledi. İç Anadolu Bölgesi’ndeki birçok cezaevinde kendilerine yansıyan ciddi sıkıntılar olmadığını söyleyen Beştaş, “Tutukluların tamamı cezaevi revirlerinde tedavi edilmeye çalışılıyor. Durumu ağır tutukluların tam teşekküllü hastanelere sevkleri yapılması gerekiyor, şu an önemli olan bu açlık grevlerinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek bu noktada tüm girişimlerimiz devam ediyor. Genel merkezimizde konuya dair bakanlık düzeyinde görüşme içerisinde. Durumu ağır olan tutukluların sevklerinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.