Dünya basını İdlib için ne yazdı?

Onlarca Türk askerinin öldüğü İdlib'deki bombardımanın Suriye savaşında "bir dönüm noktası" olacağı yorumlarını yapan dünya basını, Türk devletinin de Avrupa'yı mültecilerle tehdit ederek yanına çekmeye çalıştığı" yorumları yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İdlib seferinde dün yaşadığı hüsran dünya basınının da gündemiydeydi. Onlarca Türk askerinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı bombardımanın Suriye savaşında "bir dönüm noktası" olacağı ve Türk devletinin de Avrupa'yı mültecilerle tehdit ederek yanına çekmeye çalıştığı" yorumları yapıldı.

LE MONDE: TANSİYON ARTIYOR

Fransız Le Monde gazetesi, İdlib'te "Türk ordusu ile Suriye rejimi ve onun sadık dostları arasındaki tansiyonun ciddi bir artış gösterdiğini" belirterek, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten yardım istediğini yazdı. Stoltenberg'in de Şam ve Moskova'yı "saldırını durdurmaya" çağırdığını ve NATO'nun bugün toplanacağını hatırlatan Le Monde, Türk devletinin NATO'nun 4'üncü maddesini fiiliyata geçirmeye çalışacağını kaydetti.

NATO'NUN 4'ÜNCÜ MADDESİ

NATO'nun 4'üncü maddesi, "üye ülkelerden birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği düşünüldüğünde, tüm tarafların danışmada bulunmasını" öngörüyor.

GUARDIAN: RUS SAVAŞ GEMİLERİ AKDENİZ'E İNİYOR

İngiliz Guardian gazetesi Türk devletinin İdlib'te verdiği kayıplar sonrası mültecilere Avrupa kapılarını açmaya başladığını yazdı. İdlib'te Moskova ile Ankara arasındaki gerilimin son bombardıman ile birlikte "hızlı bir şekilde" tırmandığını belirten gazete, cuma günü iki Rus savaş gemisinin İstanbul boğazından geçerek Akdeniz'e ineceğini duyurdu. Guardian, son saldırıyla Şubat ayı içesinde İdlib'te ölen Türk askeri sayısının 53'e çıktığını yazdı.

DIE WELT: TÜRKİYE AVRUPA'YI MÜLTECİLERLE KORKUTUYOR

Alman Die Welt gazetesinin gündeminde de İdlib bombalaması ile birlikte Türk devletinin mültecilere Avrupa kapılarını açma şantajı vardı. Die Welt, "mültecilere Avrupa kapılarının açılması" haberinin İngiliz Reuters üzerinden servis edilmesini de sorgulayarak, "Türk hükümeti geçmişte de Batı'da bazı şeyleri başlatmak için her zaman Reuters'i kullandı" diyor. Die Welt, Türk devletinin Avrupa'yı mültecilerle korkutarak, İdlib'de kendilerine destek vermeye teşvik edebileceğini yazıyor.

NEW YORK TIMES: SALDIRIYI RUSYA YAPTI

Türk devletinin Suriye'de büyük kayıplar verdiğini yazan New York Times gazetesi de, söz konusu saldırının "savaşın seyrini değiştirebileceği" yorumunda bulundu. New York Times, saldırı sonrası "Türk yetkililerin Suriye rejimini hedef gösterdiğini ancak saldırıların Rus uçakları tarafından yapıldığını" yazıyor.

FINANCIAL TIMES: HİÇİR NATO ÜYESİ 5'İNCİ MADDE İÇİN HAZIR DEĞİL

Financial Times ise Türk devleti ile Suriye arasında çatışma riskinin son olayla birlikte arttığını belirterek, Türkiye'nin NATO'ya destek çağrılarının artacağını ifade ediyor. Financial Times, "ancak henüz, hiçbir NATO üyesinin 5'inci maddenin resmi olarak devreye girmesi için görüşmelerde bulunmadığını" belirtiyor.

EL EREB: MOSKOVA, 'SAVAŞ SLOGANLA OLMAZ' MESAJI VERDİ

Rusya ile Türk devleti arasında gerilimin arttığını yazan El Ereb gazetesi de, Putin'in Erdoğan'ın "zirve" çağrılarını duymazdan geldiğini ifade etti. El Ereb, Rus uzmanlara dayandırdığı haberinde, "İdlib'te yaşananların genel bir savaş olmadığını, Moskova'nın amacının Ankara’ya Suriye’deki oyununun ağır olduğunu göstermek ve savaşın sloganlarla yapılmadığını belirtmek olduğunu söyledi” diye yazdı.

SPUTNİK: TERÖRİSTLER TÜRK ORDUSUNUN ŞEMSİYESİ ALTINDA SALDIRIYOR

Rus Kommersant gazetesi İdlib'te Türk ordusu ve silahlı grupların Seraqîb'i almasının Suriye ve Rus güçleri için tehlike oluşturduğunu yazıyor. Gazete bölgede bir Rus uçağının Türk ordusu destekli çeteler tarafından vurulmaya çalışılmasının da krizi derinleştirdiğini yazıyor. Sputnik ise "terörist grupların Türkiye şemsiyesi altında saklanarak Suriye ve Rus güçlerine saldırdığını" yazdı.