Eczaneler ilaçsız kaldı

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sağlık sistemi ve ilaç sektörünü de olumsuz etkiledi. İlaçlara yapılan yüksek zamlar ve bulunmayan ilaçlar nedeniyle eczaneler ilaçsız kaldı.

TL’nin değer kaybetmesi sonucu ilaçların fiyatları da yüzde 100-400 oranında yükseldi. Birçok kritik hastalık için kullanılan ilaçlar bulunamaz hale geldi. İlaç bulamayan eczanelerin rafları boş kalırken, hastalar ise istedikleri ilaçları eczanelerde bulamıyor.

Ekonomik krizin derinden etkilediği ilaç sektöründe, kanser, şeker, tansiyon ile çocukların kullandığı ağrı kesici, şurup ve ithal edilen yüzlerce ilaç artık bulunamaz hale geldi. Birçok ilacın bulunmaması nedeniyle hem eczacılar hem hastalar olumsuz etkilenmeye başladı.

ECZANELER VE HASTALAR ULAŞAMIYOR

Eczacı Hakan Tekin, ilaç sektörünün dışa bağımlı olması ve dış ülkelerden ham maddenin yüksek maliyetten alınması nedeniyle ilaç üretiminde büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. İlaç üretimi yapan ilaç şirketlerinin yüksek maliyet nedeniyle artık ilaç üretemez hale geldiğini ileri süren Tekin, “Durum böyle olunca eczaneler ve hastalar ilaçlara ulaşamıyor. Bugün en kritik hastalıklar için kullanılan birçok ilaç piyasada bulunmuyor. Aslında hemen hemen her ilaç grubunda bulunmayan ilaçlar var; şeker, tansiyon ve kanser ilaçları çoğunlukta. Yine özellikle ithal edilen birçok ilaç artık Türkiye’ye gelmiyor” dedi.

VAR OLANLAR DA ÇOK PAHALI

İlaçlara yapılan zamlar hem eczacıları hem hastaları olumsuz etkilediğini dile getiren Tekin, şöyle konuştu: “Yapılan zamlar ister istemez hastanın cebinden daha fazla para çıkması anlamına geliyor. Bu zamlarla ilaç fiyat farkları da çok fazla çıkmaya başladı. İnsanlar artık ilaç alamaz hale geldi.”
Tansiyon ve şeker hastası olan Hanife Aydın adlı hasta ise yıllardır kullandığı ilaçları bulmakta çok zorluk çektiğini söyledi. Her ay bu ilaçları almak zorunda olduğunu söyleyen Aydın, “Sağlığım bu ilaçlara bağlı. Artık çok zor bulabiliyorum. Bir ilacı bulmak için bazen tüm eczaneleri dolaşmak zorunda kalıyorum. Daha önce 10 TL’ye aldığı bir ilaç, bugün 70 veya 80 TL olmuş.”