Emekçiler ekonomik çöküşe karşı alanlara çıktı

KESK, DİSK ve sivil toplum örgütleri, ekonomik çöküşe karşı alanlara çıktı, mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) ve sivil toplum örgütleri, Ankara, İstanbul, İzmir, Amed ve Mersin’de, AKP-MHP iktidarının yol açtığı ekonomik çöküşe karşı alanlara çıktı.

İSTANBUL

DİSK, yaşanan ekonomik krize ilişkin Kadıköy İskele Meydanı'nda açıklama yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, "Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için artık yeter" pankartı açıldı. Halkların Demokratik Partisi, (HDP) İstanbul milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm'ün de katıldığı eylemde sık sık, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "İnsanların aklıyla dalga geçenleri bu ülkede tarihin çöplüğüne göndereceğiz” dedi.

İktidar sözcülerinin, “dolarla mı maaş alıyorsunuz” sözünü hatırlatan Çerkezoğlu, “Dolarla maaş almıyoruz ama doların her artışında iğneden ipliğe zam geliyor, daha fazla yoksullaşıyoruz, alım gücümüzü daha fazla kaybediyoruz. Çünkü bu ülkenin bütün kaynaklarına peşkeş çektiği ve dolar garantili ödemeleriyle emeğimizi akıttıkları 3-5 müteahhit değiliz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en önemli gündemlerinden bir tanesinin asgari ücret olduğunu sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, “1 Aralıkta Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Öncelikle İstanbul’dan Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu haline geldiğini ve asgari ücreti konuşurken artık bizim ortalama ücretleri konuştuğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye’de işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarında maaş alıyor. Çünkü bütün politika asgari ücret düzeyine indirmekle şekilleniyor. O nedenle Türkiye asgari ücret ile çalıştırmada Avrupa’da açık ara liderdir” diye aktardı.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İstanbul 1 Nolu Şubesi de, döviz kurundaki artış ve art arda yapılan zamlara ilişkin Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Geçinemiyoruz, zamlara hayır" ve " Bakırköy işçisi yalnız değildir" pankartları açılırken, sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak” sloganı atıldı. TÜM BEL-SEN 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Sönmez, toplanma amaçlarının her gün artan zamlar olduğunu belirterek, ekonomideki kötü gidişatın iktidardan kaynaklandığını söyledi.

MERSİN

KESK Mersin Şubeler Platformu, zamları protesto etmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Eyleme KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Muazzez Orhan ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Mustafa Özbay, yapılan zamlarla kamu emekçilerinin artık geçinemediğini dile getirdi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise zor günlerden geçtiklerini dile getirerek, “Hem kamu emekçileri hem işçiler açısından çok zorlu bir döneme girdik. Sadece 10 gün içerisinde kamu emekçileri açısından aldığımız ücretlerde 200 dolara yakın kayıp yaşadık. 19 aylık süre içinde asgari ücretle çalışan işçiler 150 dolarlık bir kayıp yaşadı. Tarım zamanı olduğunu biliyoruz. Çiftçilerimiz mazot ve gübre alamıyor. Esnaf açısından borçlanma nedeniyle çok büyük bir ekonomik kriz içindeyiz” dedi.

Bu işsizlik, yoksulluk ve baskıdan kurtulmanın tek yolunun mücadeleyi büyütmek olduğunu belirten Bozgeyik, 18 Aralık’ta Amed ve İzmir, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyeceklerini söyledi.

KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, ayrıca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen üyelerinin durumuna da dikkat çeken açıklama yaptı. Açıklamada, ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi talep edildi.

AMED

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) Amed 1 ve 2 No'lu Şubeleri, Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Sendikaya bağlı birçok üyenin katıldığı eylemde, "Artık yeter! Geçinemiyoruz" pankartı açılırken, sık sık “Vergide adalet istiyoruz” ve “İnadına sendika inadına sendika” sloganları atıldı. DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu, gelinen süreçte işsizliğin, pahalılığın, zamların ve faturaların artık emekçilerin belini büktüğünü ifade ederek, yoksulluğa ve emeğin ucuzlatılmasına karşı direneceklerini söyledi.

İZMİR

İzmir Tabip Odası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, ekonomik krize ilişkin Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan Tülay Engin, “Nefes alamıyoruz, geçinemiyoruz, artık yeter. Sesimizi duyun, isyanımıza kulak verin" dedi.

ANKARA

DİSK bağlı GENEL-İŞ, Ankara Ulus’ta basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza” yazılı pankart açıldı. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, yoksulluğa ve emeklerinin ucuzlatılmasına teslim olmayacaklarını belirtti.

SES Ankara Şubesi, Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin Hacettepe Hastanesi yemekhane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekçiler sık sık, “Ranta değil sağlıkçıya bütçe”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları attı. Açıklamada konuşan SES Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey, iktidarın sağlığı sermaye birikim aracı olarak gördüğünü söyledi.