‘Erdoğan Almanyalı Türkleri siyasi oyunlarına alet ediyor’

Erken seçim öncesinde Çavuşoğlu’nun Solingen katliamının yıldönümünü bahanesiyle Almanya’ya gelmek istemesi, Alman basınında eleştirilere neden oldu. Gazeteci Schmitz Erdoğan’ın ‘Almanyalı Türkleri’ amaçları için kullandığını yazdı.

AKP-MHP’nin 24 Haziran’a ilişkin erken seçim ilanının ardından sadece Almanya’dan değil, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerden de peş peşe “Seçim mitinglerine izin vermeyeceğiz” açıklamaları geldi. Ancak AKP iktidarı çeşitli oyunlarla bu yasakları delmeye çalışıyor.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Solingen katliamının 25. yıldönümü için 29 Mayıs’ta yapılacak anmayı bahane ederek Almanya’ya gelmeyi planlıyordu. Daha önceki yılların aksine Türkiye’den böyle üst düzey bir katılımın olması, Almanya’nın seçim yasağını delme girişimi biçiminde yorumlandı.

Alman dışişleri bakanı Maas’tan “Çavuşoğlu sadece Solingen’i anmak için geliyor, seçim propagandası yapmayacak” açıklaması gelmişti. Dün ise 29 Mayıs'ta Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclis’nde Solingen için yapılacak ve Çavuşoğlu’nun katılacağı anma törenin iptal edildiği basına sızdı.

Söz konusu etkinliğin iptali için yapılan öneriye Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin destek verdiği öğrenildi. Ancak sadece eyalet başbakanlık binasında Solingen anması yapılacağı ve buna da henüz ismi açıklanmayan bir Türk hükümet yetkilisinin katılacağı belirtiliyor.

Erdoğan rejiminin böylesi oyunlarla Almanya’ya gelip seçim yasağını delmeye çalışması basında sert eleştirilere konu oldu. “Deutschlandfunk”un internet sitesi için konuyu analiz eden bir yazı kaleme alan "Augsburger Allgemeine Zeitung" gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Gregor Peter Schmitz, Erdoğan’ın “Almanyalı Türkler” üzerindeki oyunlarına dikkat çekti.

“ERDOĞAN OYUNLARINI ALMANYA’YA TAŞIMASIN”

Türk siyasetçilerinin seçim öncesinde Almanya’ya gelmelerinin burada yaşayan Türk vatandaşlarının hayatını zorlaştırdığını belirten Schmitz, Çavuşoğlu’nun Solingen için yapılacak etkinliklerde konuşmasına izin verilmemesini istedi. Türkiye’de Erdoğan’ın muhalefeti susturma girişimlerinin son yıllarda Almanya’ya da taşımaya çalıştığını belirten Alman gazeteci özet olarak şu görüşleri dile getirdi:

“Erdoğan Almanya’da yaşayan 1,4 milyon seçmeni siyasi oyunları için kullanıyor. Şayet Çavuşoğlu gibi Erdoğan’ın güvendiği isimlerden birisi seçim kampanyasının ortasında Almanya’ya gelip konuşursa, herkes bunu böyle okuyacak; Görüyor musunuz, biz buradayız da…”

Erdoğan böyle siyasi krizler çıkarmaya devam ederse, Almanyalı Türkler ve Almanlar birbirinden daha fazla uzaklaşır. Bu yüzden federal hükümet sert tavrını sürdürmeli. Erdoğan’ın elamanları Türkiye’deki seçim kampanyasının sürdüğü bir dönemde gelip konuşmalar yapmamalı. Şayet bu konuşma Alman olarak baştan aşağı utanmamız gereken Solingen gibi bir yerde bile olsa izin verilmemeli.”