Ermenistan’daki Kürtlerden soykırım anması

Ermenistan’daki Kürt dernekleri ve aydınlar, düzenledikleri bir basın toplantısı ile 103 yıl önce gerçekleşen Ermeni soykırımında hayatını kaybedenleri andı.

Basın açıklaması başkent Erivan’da düzenlendi. Ermeni soykırımının 103’üncü yıldönümü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında bir konuşma yapan Kürdistan Birliği Başkanı ve Ermenistan parlamentosu üyesi Kürt vekil Kinyas Hemit, katliamları nefretle kınadı.

Hemit, Ermeni soykırımının yanısıra o dönem 1915 de Kürtlere ve Asurilere yapılan katliamları da kınadı.

Günümüzde Kürtlerin katliamlara maruz kaldığını belirten Hemit, “Dün Şengal bugün Efrin’de Kürt soykırımı devam etmektedir. Bu nedenle uluslararası güçlerin AKP’nin Kürdistan’da işlediği katliam ve baskılara sessiz kalmasını kınıyoruz” dedi.

Kürdistan Komitesi Başkanı Jinika Qadir, Ermenilere, Êzidîlere ve Süryani halklarına yönelik soykırımları kınayarak, katliamların bugün Kürtlere yönelik devam ettiğine dikkat çekti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de tepki gösteren Qadir, Ortadoğu çözümünün anahtarının Öcalan olduğunu vurguladı.

Şengal Meclisi kurucu üyesi Silu Dirbuyan ile Şêx Tahır ve Milu Kalaşyan da benzer ifadelerle soykırımları kınadı. Konuşmacılar Türk devletini saldırgan ve baskıcı politikalarından vazgeçmeye çağırdı.