Euronews: Bosna hem AKP hem de selefilerin hedefinde

Birçok dilde yayın yapan Euronews kanalının haberine göre, Bosna-Hersek AKP’nin yanı sıra Arap yatırımcılar ve çeşitli selefi grupların etkinlik çabalarının yoğunlaştığı ülkelerin başında geliyor.

Euronews’in birçok kentte halk ve yerel yetkililerle görüşmeler şeklinde yaptığı haberinde, küçük Balkan ülkesinde özellikle Arapça ilan ve reklamların artışının tepki çeker boyutta olduğu kaydedildi.

HİÇ KİMSENİN NE ANLADIĞI NE DE KONUŞABİLDİĞİ DİLDE TABELALAR

Birçok Arap ülkesinden yatırımcılar tarafından hedefe konulan Bosna’nın başkenti Saraybosna yakınlarındaki Ilidza’nın yerel meclis üyesi Dino Hadzic’in görüşlerine yer verildi.

Hadzic, şehrinde kimsenin Arapça konuşma veya anlama imkanının olmadığına dikkat çekerken, Arapça tabelaların sınırlandırılmasına çalıştığını dile getirdi. Hadzic, Bosna-Hersek’te yasal olarak Latin ve Kiril alfabelerinin kullanıldığını da hatırlattı.

AKP-GÜLEN REKABETİ

Euronews haberinde dikkat çekilen bir diğer dış müdahale ise Türkiye kaynaklı. Türkiye’nin buradaki etkisinin altındaki kimi Bosnalıların bir tür ‘Osmanlı rüyası’ içerisinde olduğuna yer verilen haberde, ‘Sultan Fatih’ adlı bir koronun ise AKP ve Erdoğan’ın hedefinde olduğuna işaret edildi.

Koronun başındaki Mehmed Bajraktaredvic’in Fetullah Gülen ve çevresiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Erdoğan’ın bizzat büyükelçiyi görevlendirdiğine de haberde yer verildi. Bosna-Hersek’te yıllarca Gülencilerin AKP ile ittifak içinde oldukları dönemdeki çalışmalarının şimdilerde AKP yanlılarınca engellenmek istendiği biliniyor. AKP’nin başta ırkçı faaliyetler için kullanılan Gülen okulları olmak üzere birçok faaliyet alanlarını kendi kontrolüne almaya çalıştığı bilinen bir gerçek.

SELEFİ GRUPLAR YAYILIYOR

Euronews’e göre Bosna’yı ele geçirmeye çalışan bir diğer çevre ise, radikal İslamcı selefistler. Bu grupların Bosna’da birçok kenar ve kırsal kesimlerde yasadışı kurslar ve camiler açtıkları belirtilen haberde, Hans von der Brelie adlı muhabirin mülakat talebine ise ret yanıtı verildiği bilgisi paylaşıldı.