GÜNDEM 1 MART 2020

1 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-İlahiyatçı İhsan Eliaçık, “cennetten tapu veren” Diyanet İşleri’nin zihinleri afyonladığını belirtirken, "Diyanet İşleri Bakanlığı halkı devlete itaatkar hale getirmek istiyor" dedi.

-Binlerce kişinin katıldığı HDP 4. olağan kongresine soruşturma açılmasına tepki gösteren HDP Ankara İl Eş Başkanı Perihan Pakize Sinemiloğlu, "Baskılardan hiç bir zaman korkmadık, korkmayacağız" dedi. 

-Van ve ilçelerinde 2011 yılında yaşanan iki büyük depremde ağır hasarlı olan yüzlerce bina var. Yaşanacak orta şiddetli bir depremde bu binaların yıkılacağı ve ölümlere neden olacağından endişe ediliyor. 

-Fransa’nın Perpignan kentinde 150 bin dolayında Katalan, sürgündeki lideri Carles Puigdemont’u karşıladı. Puigdemond, bağımsızlık için mücadelenin sürmesini istedi.

-Cezayir’de Abdulaziz Buteflika rejimini deviren halk isyanı ikinci yılında kararlılığını sürdürüyor. Her Cuma günü alanlara çıkan “Hirak” (Hareket), birinci yıldönümünde yüzbinleri sokaklara çıkardıktan sonra, ilk Cuma eylemini yine aynı kararlılıkla sürdürdü.

-ABD Başkanı Donald Trump, Taliban hareketi ile imzalanan anlaşma ardından yakında Taliban yöneticileri ile görüşeceğini açıkladı.

-Biyolojik Biyoçeşitlilik Konvansiyonu’nun Roma’da düzenlediği toplantısı bir haftalık görüşmeler ardından Cumartesi günü sona erdi. Ekosistemlerin korunması ve doğal kaynakların kalıcı bir şekilde yönetimi için 2050’ye doğru geniş bir plan hedefleniyor.