GÜNDEM 19 ARALIK 2019

19 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-QSD Komutanlarından Akif Hesekê: Hedefimiz yaşanmakta olan direnişle beraber QSD olarak meşru savunma temelinde işgali bitirmek ve tabi ki bölge haklarıyla beraber bu işgali sonlandıracağız.

-Demokratik Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman Ehmê, “Türk devletinin yaptıklarına sessiz kalanlar da bu suça ortaklık ediyor” dedi.

-HDP’nin dayandığı gelenek ve mirasa işaret eden Amed Milletvekili Dersim Dağ, tüm siyasi soykırım operasyonlarına rağmen boyun eğmeyeceklerini belirterek, “AKP de gidecek ama biz buradayız” dedi.

-Dünya genelinde yaşayan 270 milyonu aşkın göçmenden onlarca milyonu oldukça ağır ve dayanılması zor çalışma koşullarına maruz bırakılırken, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına katkıda göçmenler ilk kez ilk sıraya yerleştiler.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Zalmay Khalilzad’ın 7 Aralık’ta ikinci kez askıya alınan Talibanlarla müzakerelerde ilerleme sağlanması amacıyla yeniden Kabil’e gittiği duyuruldu.

-Bu yılın başından bu yana kimisi polisin ihmali nedeniyle olmak üzere en az 122 kadının katledildiği Fransa’da kadınları korumayı amaçlayan elektronik kelepçe önlemi parlamentoda kabul edildi.

-Katalonya’da Barselona ile Real Madrid arasındaki maç nedeniyle Katalan ve İspanyol taraftarlar arasında yoğun çatışmalar yaşanırken, binlerce genç ‘İspanya masaya otur ve konuş’ sloganları attı.

-Fransa’da emeklilik reformu konusunda hükümet ile sendikalar arasında çözüm olasılığı giderek azalırken, demiryollarında son 30 yılın en uzun süreli grevine doğru gidiliyor.

-Lübnan’da halkın aylar süren gösterileri sonrasında görevinden istifa etmek zorunda kalan Başbakan Saad Hariri, yeni bir hükümet oluşturulması çalışmalarında yer almayacağını duyurdu.