GÜNDEM 19 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-AKP iktidarının 15 Temmuz gibi tüm olayları fırsata çevirdiğini söyleyen HDP vekili Necdet İpekyüz, "Şimdi de salgını fırsata çevirerek, belediyelere kayyum atadılar" diye konuştu.

-HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, salgın riski altındaki cezaevlerinde virüsün yayıldığına dair haberler geldiğine dikkat çekerek, bu duruma bir an önce müdahale edilmediği takdirde cezaevlerinde gerçekleşecek her ölümden devletin sorumlu olacağını kaydetti.

-Arap bir kadın olan gerilla Beritan, Şengal'e yönelik saldırıların ardından Kürt Özgürlük Hareketi'ne katıldığını ve ardından Rojhilat'a alanına giderek mücadelesine kaldığı yerden devam ettiğini söyledi.

-Erdoğan “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasını 30 Mart itibarıyla başlatsa da yeterli para toplayamadı. Enflasyon arttı, ücretsiz izin yasallaştı, halka yardım diye sadaka kaldı.

-Stêrk TV’ye konuşan HPG/YJA-STAR komutanları ve gerillaları, “Bizim ne söylediğimizden çok nasıl yaşadığımız ve nasıl savaştığımız önemlidir. 2020’yi, sadece direnen bir gerçeklik olmaktan çıkarıp sözü, anlamla buluşturacağız” dedi.

-Çin’de on binlerce kilometrekarelik bir çölün yeniden yeşillenmesi, sabırlı çabalarla çölleşmenin önlenebileceğini gösteriyor.

-Fransa’da iktidara geldikten bu yana geçen 3 yılda 26 parlamenteri istifa eden LREM, Ulusal Meclis’te azınlıkta kalıyor.

-Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre ergen gençler arasında sosyal ağların kullanımı artarken, gelir düzeyi düştükçe sağlıkta da kötüleşme dikkat çekiyor.

-Brezilya’da ırkçı yönetimin en çok dışladığı yerli halklar, Covid-19 salgınıyla da kendi imkanları ve geliştirdikleri ilaç ve tedavilerle mücadele etmeye çalışıyor.

-Yarın dünyanın yörüngesine yaklaşması öngörülen dev bir asteroid endişe yaratırken, çok yakından geçen asteroidlerin birçok doğal afete neden olacağı uyarıları yapılıyor.