GÜNDEM 2 MART 2020

2 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KJK Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Tüm dünyada kadınların öncülüğünde gelişen ve büyük bir ayağa kalkışı başarmış bir kadın potansiyelinin değiştirme gücü vardır” dedi.

-Kadınlar işçi, mülteci, üniversiteli ya da işsiz onların gündemi de Türkiye’de yaşananlardan farklı değil; ayrımcılık, ekonomik kriz ve halklar arası düşmanlığa karşı seslerini yükseltiyorlar.

-Kadın gazetesi Newaya Jin, Mart ayı için özel bir sayı çıkardı. Gazete, bu sayısında yerelden evrensele kadın mücadelesine odaklandı.

-Van’ın Çaldıran ilçesinde donarak yaşamını yitirdiği düşünülen 13 mülteciye halen ulaşılamazken, iddialara göre kar altında yüzlerce cenaze yatıyor. İnsan tacirleri ise tam bir cezasızlıktan yararlanıyor.

-Fransa’nın Lorient kentinde YPG’li üç enternasyonalist savaşçı için bir anma etkinliği düzenlendi.

-Yunanistan ve Bulgaristan Türk devletinin sınırlarına yığdığı mültecileri almamakta karalı. AB Erdoğan’ın mülteci oyununa karşı çözüm bulmaya çalışırken, Ankara’nın “75 bin mülteci sınırda” açıklamasına ise BM’den yalanlama geldi.

-Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19, hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre güvende olduğunu düşünmek bir “hata” olur. WHO, “Virüs sınırları tanımıyor” dedi.

-Sağ muhalefetin Nicolas Maduro’yı devirme planlarının başarısız olduğu Venezuela’da milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya olduğu raporlara yansıdı.