GÜNDEM 21 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İmralı’da salgın döneminde dahi süregelen hukuksuzluğa karşı CPT’ye rapor gönderen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, 21 yıldır devam eden tecridin sağlık amaçlı değil, cezalandırma ve intikam amaçlı uygulandığını söyledi. Bilmez, 71 yaşında ve solunum rahatsızlığı olan müvekkilleri Öcalan’ın büyük risk altında olduğunu vurguladı.

-Türkiye’de salgın sonrası ‘evde kal’ çağrılarını değerlendiren Kadınların Kurtuluşu Üyesi Nupelda Çelik, alınan önlemlerin herkesi kapsamadığını ve kadına şiddetin arttığını söyledi.

-Heyva Sor a Kurd, koronavirüs salgınına karşı Hesekê’de 120 yatak kapasiteli bir hastane kurdu. Heyva Sor a Kurdistan’nın da desteğiyle kurulan hastane koronavirüse yakalanan hastaları tedavi edecek.

-Meyman Yayınları’ndan çıkan M. Sait Üçlü’nün ‘Amara’ kitabı, herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Bir kitap olmaktan öte bir destan, içine girmek istediğiniz bir masal. Birçok anlatıya, güzelliğe değinmek ayrı bir konudur ama bir de Uveyş kadını, M. Sait Üçlü’nün Amara’sından dinlemeliyiz...

-AP üyesi onlarca parlamenter, Covid-19 salgını nedeniyle birçok ülkede alınan sıkı kontrol önlemlerinin devletlerin otoriter politikalarına gerekçe olmaması için acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

-Dünyanın içine girdiği ekonomik krizin en ağır hissedildiği ülkelerden biri olan Birleşik Krallık’ta son bir buçuk ayda iflasların yüzde 70 arttığı duyuruldu.

-Fransa’da yapılan bir araştırmada, çocukların Covid-19 virüsünü bulaştırma riskinin yetişkinlere oranla çok daha düşük olduğu ortaya kondu.

-Sokağa çıkma yasakları ve virüs bulaşması endişesiyle daha fazla kullanılan ev ve bireysel hijyenlere karşı zehirlenme riski nedeniyle dikkatli olunması gerekiyor.