GÜNDEM 22 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin, kapitalizmin tüm çözüm paketlerinin korona karşısında iflas ettiğini belirterek, bunalım ve kaos üreten devletçi sistemleri ciddi bir şekilde sorgulama anı yakalandığını söyledi.

-KJK Koordinasyon Üyesi Zerin Ruken, kapitalist modernist sistemin tüm çirkinliklerinin tam görünür olduğunu belirterek, “Demokratik toplumu inşa için hamle zamanıdır. Bunu yaparsak salgın sistemin kendisini vuracaktır” dedi.

-Ekonomik kriz denince aklımıza hemen 1929 yılında başlayan ve 1930'ların sonuna kadar etkisini artırarak devam ettiren birçok kitapta “büyük buhran” olarak da adlandırılan kapitalizmin en büyük felaketlerinden biri gelir.

-Yüzde 70 gibi bir oy oranı ile belediye başkanı olan, ancak iktidar tarafından gasp edilen Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman, askeri operasyonlarla sonuç alamayan iktidarın farklı bir yöntemle halkın iradesine saldırdığını söyledi.

-Sürgünde yayın hayatına başlayan Kürt basını tüm baskı, tutuklama ve engellemelere rağmen 122 yılı geride bıraktı. 1898 yılında, Kahire'de Kürdistan gazetesinin ilk çıktığı gün olan 22 Nisan, Kürt Gazeteciliği Günü olarak kutlanıyor.

-122 yılını geride bırakan Kürt Gazeteciler Günü’ne ilişkin Kuzey Kürdistanlı gazeteciler, bütün haksızlıklara rağmen var olmaya devem edeceklerini söyleyerek gazeteciler gününü kutladı.

-Rojavayê Kurdistan’daki gazeteciler, tüm Kürt gazetecilerin 22 Nisan Kürt Gazetecilik Günü’nü kutlayarak, “Yoğun saldırılara maruz kalan Kürt basını, tüm baskılara rağmen hakikati aktarmaya devam edecektir diyor.

-TEV-ÇAND Eşbaşkanı Bülent Turan, sanatçıların, kapitalist modernitenin küresel krizi karşısında küresel mücadele örgütlülüğünde sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

-Dünya genelinde 800 milyonu aşkın çocuk bilgisayardan mahrum iken, uzaktan eğitim imkanlarından yararlanamayacak olmaları ciddi bir sorun teşkil ediyor.

-Yeni koronavirüs krizinin yayılmasını engelleme konusundaki ilk seçeneklerden olan maskelerin virüsün bulaşmasını yüzde yüz engelleyemeyeceği biliniyor.

-Covid-19 salgınının yayılmakta olduğu Latin Amerika ülkelerinde ekonomik krizin boyutunun bölge tarihinde görülmemiş kadar ağır olacağı tahmin ediliyor.