GÜNDEM 23 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Serêkaniyê’den kaçarak QSD’ye teslim olan çete elemanı, Türk devletinin çetelerden oluşturduğu Suriye Milli Ordusu (SMO) içinde birçok DAİŞ’linin de Libya’ya gönderildiğini söyledi.

-Bu hafta 8’inci yılını geride bırakacak olan Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi, Avrupa’daki Kürt kurum temsilcilerinin katılımıyla sürüyor.

-Van’da son bir yıl içinde 7 kadının intiharı ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçti. Kadın örgütleri, intihar değil, cinayet olduğunu; son bir yıl içinde 22 kadının katledildiğini söyledi.

-AKP'nin 2015 yılından bu yana Kürt halkının kazanımlarına yönelik saldırılarını arttırdığını söyleyen DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Türkiye halkların baskılara karşı HDP'nin etrafında kenetlenmesin gerektiğini söyledi.

-HPG ve YJA STAR gerillaları, şehadet yıl dönümü yaklaşan Zilan’ın (Zeynep Kınacı) fedai ruhu ve mücadele çizgisinin yaşadığını belirterek, bugün bir volkan gibi düşmanın üzerine yürüdüğünü söyledi.

-Afrika’nın çölleşmesini engellemek için 13 yıldan bu yana çalışmaları süren ‘Yeşil Duvar’ projesinde halen ciddi bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

-Enerjisinin dörtte üçünü nükleerden elde eden Fransa’da sivil toplum kuruluşlarının hükümet için hazırladıkları öneriler gündeme gelirken, enerji dönüşümünde siyasetin samimiyetinin önemine vurgu yapılıyor.

-Bu yıl sıcaklıkların diğer birçok ülkede olduğu gibi artış gösterdiği Fransa’da da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi taşıyıcısı kenelerin varlığının arttığı bildiriliyor.