GÜNDEM 23 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, cezaevlerinde koronavirüs vakası görülen tutsakların karantina adı altında tek kişilik hücrelere konulduğunu belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

-AKP/MHP’nin yasalaştırdığı infaz düzenlemesi ile siyasi tutsakların koronavirüs pandemisinden kaynaklı cezaevinden çıkması engellenirken, Muş, Bitlis, Kars cezaevlerindeki durumlarda ise hiçbir değişiklik yok.

-Müslümanlaştırılmış Ermeniler, soykırımın üzerinden geçen 105 yıl ardından iki kültürün arasında sıkışıp kalmış durumda…

-Dünyada sadece Van Gölünde yaşayan İnci Kefali (Van Balığı) balığının 15 Nisan’da avlanma yasağının ardından göç etmeye başladı.

-İnsanlık, günümüzde olduğu gibi pek çok kez salgın hastalıklarla mücadele etti. Hastalıklar, salgınlar ve toplu ölümler ne ilk ne de son oldu. Bunlardan bazıları çok acılı ve büyük can kayıplarıyla sonuçlandı.

-Yıllardır insanlık dışı ağır çalışma şartlarına maruz bırakılan Körfez ülkelerindeki göçmen çalışanlar Covid-19 salgınından da en fazla etkilenen kesim.

-Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik krizi gerekçe gösteren şirketlere eklenen Boeing, 7 bine kadar çalışanının işine son vereceğini duyurdu.

-Birleşmiş Milletler’de (BM) Suudi Arabistan ve Rusya tarafından Covid-19 ile mücadele için getirilen iki ayrı karar tasarısı da üye ülkelerin vetosu nedeniyle kabul edilmedi.

-Özel sektör tarafından geliştirilen ilk uzay aracı Space X mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na

-Bolivya’da yapılan çalışmalar sonucunda günümüzden 10 bin yıl öncesine ait tarımsal faaliyetlere dair izlerin bulunduğu duyuruldu.