GÜNDEM 24 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Ermeni Soykırımı’nın 104. yıl dönümünde kurulan Suriye’nin ilk Ermeni taburu Nubar Ozanyan Ermeni Taburu, 2. yılına girdi. Şimdi tugay hazırlıklarına Ermenilerin meclis çalışması eşlik ediyor.

-Koronavirüs döneminde çıkan torba yasaya tepki gösteren DİSK Gıda-İş Avukatı Ahmet Ergin, "İşçilerin toplu iş sözleşmesi ve grev hakkına ilişkin hak kaybı kısmen engellendi ancak örgütlenme hakkı en az 3 ay süreyle durdurulmuş oldu" dedi.

-Sanatları üzerindeki devlet baskısının kaldırılması talebiyle 312 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek, duyarlılık çağrısını yineledi.

-Türk devletinin koronovirüsü bahane ederek katil, organize suç örgütleri liderleri ve uyuşturucu baronlarını serbest bırakırken gazetecileri ve muhalifleri kapsam dışı bırakması İsveç medyasında eleştiri ve tepkilere neden oldu.

-Dün Ermenilere, bugün ise Kürtlere soykırım uygulayan Türk devleti, yöntemsel olarak hep kendini tekrarladı. Ancak buna karşı gelişen Kürt hareketi, eski defterlerin ve hesaplaşma yollarının açılmasını sağlamış oldu.

-Derik’te koronavirüs pandemisine karşı alınan tedbirleri değerlendiren Sağlık Komitesi Qamişlo Kanton Sözcüsü Rojîn Ehmed, “Sağlık Komitesi bölgede koronavirüse karşı mücadele merkezleri kurmaya başladı. Bütün kentlerde açılan sağlık merkezleri temizlendi” dedi.

-Ermenistan halkı, Covid-19 krizi nedeniyle alınan sıkı önlemlere rağmen 105 yıl önceki soykırımı anıyor.

-Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni tip korona virüsüne karşı alınacak ekonomik ve sosyal önlemler konusunda uzlaşamazken, krizle ortak mücadele planı Mayıs ayına kaldı.

-Covid-19’dan en çok etkilenen kıta olan Avrupa’da on milyonlarca kişi yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.