GÜNDEM 26 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk devletinin saldırılarının ardından binlerce insanın Reqa'ya göç ettiğini söyleyen Reqa Sivil Meclisi Eşbaşkanı Mihemmed Nuredin, imkanları dahilinde halkı virüsten korumaya çalıştıklarını söyledi.

-AKP, 1927’de çıkan Küçükler için Muzır Neşriyat Kanunu’nu yayıncılara ilişkin bir silah gibi kullanırken, kurulu değiştirip tek bakanlığa bağladı. Bu şekilde kaymakamından, valisine sansür adım adım sistematik hale geldi.

-Koronavirüs pandemisiyle birlikte Hakkari ve Van’da birçok aile yıllar önce terk ettikleri köylerine geri döndü. Köye dönüşlerin hızlanmasıyla birlikte, insanlar köylerinde ev yapmaya ve tarımla uğraşmaya başladı.

-Amazon ormanlarında yaşayan yerli kabile liderleri adına çağrı yapan José Gregorio Diaz Mirabal, Covid-19 pandemisinden kaynaklı olarak ne doktor ne ilaç ne de alt yapılarının olduğunu belirtti.

-Seyfo Soykırımı’nın 105’inci yılına ilişkin açıklama yapan Mezopotamya Halk Kongresi Yürütme konseyi, “Bu soykırımı hazırlayan ve uygulayan ve halen bunu ‘sözde’ diye tanımlayan bugünkü Türkiye cumhuriyeti devletini şiddetle ve nefretle kınıyoruz” dedi.

-Dünyamızdaki eko-sistemlerin gelişmesi ve korunmasında önemli bir rolleri olan böceklerin insan kaynaklı nedenlere sayılarının azalması endişe verici bulunuyor.