GÜNDEM 27 AĞUSTOS 2019

27 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Amed, Van ve Mardin belediyelerinin AKP/MHP iktidarı tarafından gasp edilmesi ardından düzenlenen protesto eylemleri takip edilecek.

-Fransa’nın Strasburg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemini bu hafta FEDA üyeleri yürütüyor.

-Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine tepki gösteren HDP Van İl Başkanı, Ümit Dede, "Kayyumlar çökertme, çöktürme planının devamıdır" diye konuştu.

-Her gün bombardıman sesleriyle yaşadıklarını kaydeden Başûrê Kurdistanlı Haci Ramazan Mahmut, “30 yıldır PKK’yi bitirdiğini söylüyor. PKK’yi bitiremediği için bize saldırıyor. Eskiden dağları bombalıyordu, şimdi köyleri bombalıyor” dedi.

-Halkın oylarıyla seçilmiş Kürt belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılmalarına tepki gösteren İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik örgütü SSU, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'den Türk büyükelçiyi dışişleri bakanlığına çağırmasını istedi.

-Savaş başladığında veya savaş sırasında topraklarını terk edip Başûrê Kurdistan, Türkiye veya Avrupa’ya giden ancak yeniden dönüp sorumluluk üstlenen Qamişlolu gençler, geride kalanlara “Topraklarınıza gelin” diye sesleniyor.

-Kürt kültürünün en önemli gıda ürünlerinden olan peynir son zamanların en yüksek zammını görürken, peynir üreticileri ise peynirin eskisi gibi gelir kaynağı olmadığını belirtti.

-İtalya’da iki yıldan bu yana 5 kez düzenlenen Jineoloji kamplarına katılan kadınlar 19-25 Ağustos’ta yapılan final kampında buluştu.

-Greenpeace, Fransa’nın Biarritz şehrinde sona eren G7 Zirvesi’nde iklim konusunda ‘boş vaatlerin’ tekrarlandığını ve halen ciddi bir politika ortaya konmadığı uyarısını yaptı.

-İtalya’da aşırı sağcı Matteo Salvini’nin erken seçimle çoğunluğu yakalama oyununa karşı iktidar ortağı M5S ile Merkez sol Demokrat Parti, yeni bir koalisyonla ülkeyi krizden kurtarmaya çalışıyor.