GÜNDEM 3 MART 2020

3 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KJK Koordinasyonu’ndan Besê Erzincan, küresel hegemonik sistemin krizinden ziyade kadınların örgütlü, planlı, hedefli müdahalelerinin sürecin gidişatına yön vereceğini söyledi.

-HDP İstanbul Milletvekili ve İktisat Profesörü Erol Katırcıoğlu, kimlik sorununun sınıf sorunundan daha baskın olduğunu söyleyerek "Bugünün Türkiye'sinde kimlik sorunu daha yakıcı bir sorundur" dedi.

-Silah taşıma ruhsatı devlet tarafından birçok emekli kamu personeline kadar genişletildi. Birçok değişiklikle bireysel silahlanma oranı arttı. Bunun sonucu olarak kadınlar da en çok ateşli silahlarla katledildi.

-Tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgınına karşı Türk devletinin yeterli önlem almaması tepkilere neden oldu. Koronavirüs tehlikesinin yaşandığı Van’a gelen mültecilere, yeterli düzeyde sağlık taraması yapılmıyor. 

-Kürt kültür ve geleneğinin önemli eserlerinden biri olan ‘Reşik’ Van’da Mecit Emen’in küçük atölyesinde üretiliyor. Ayakkabı imalatçısı Emen, amaçlarının bir kültürü sonraki kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.

-İsrail’de bir yıl içinde yapılan üçüncü seçimlerde hakkındaki tüm rüşvet suçlamalarına rağmen Başbakan Benjamin Netanyahu’nun partisi birinci geldi.

-Pentagon, Afganistan’da Talibanlarla yapılan anlaşmadan sonra şiddetin hemen azalması ya da tamamen durmasını beklemediklerini açıkladı. Talibanlar da dokuz gün süren kısmi ateşkesi sona erdirdi. Uzmanlara göre Talibanlar Doha’da Amerikan teslimiyetini elde etti, şimdi merkezi iktidarın teslimiyetini istiyor.

-Arnavutluk’un başkenti Tirana’da binlerce kişi, Cumhurbaşkanı’nın çağrısı üzerine yolsuzlukla suçlanan sosyalist Başbakan Edi Rama hükümetini protesto etti.

-Brüksel Belediye Meclisi Fırsat Eşitliği üyesi Khalid Zian, 2020 Kadın Hakları Haftası çerçevesinde meclise “#SharingIsCaring” (iş paylaşımı) başlıklı kampanyayı sundu.