GÜNDEM 4 MART 2020

4 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Mismarî, Türkiye'nin Suriye'den Libya'ya naklettiği çetelerden 350'sinin DAİŞ'li, 1500 ile 2000'inin ise El Nusra üyesi olduğunu söyledi. Mismari, DAİŞ’lilerin örgütlenmek için Kuzey Afrika'ya dağıldığını kaydetti.

-Kürt Halk Önder’inin özgürlüğü için Avrupa Konseyi (AK) önündeki özgürlük nöbeti 402’nci haftasına girerken, eylemciler, “Önderlikle görüşme bizim için sevindirici bir haberdir ancak hedefimiz onun özgürleşmesidir” dediler.

-Ermenistan’dan Rojava’ya gelip Suriye’nin ilk Ermeni taburuna katılan Dikran, Türk devletinin yeni bir soykırımına engel olmak için mücadele etmek istediğini söyledi.

-Çin’de ortaya çıkan koronavirüs Covid-19 salgını, Çin dışında hızla yayılıyor. Bir çok ülkede daha ölüm haberleri geldi. WHO, “bilinmeyen bir sahadayız” dedi.

-Van’da son yıllarda artış gösteren kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı yeni bir dernek kuruldu. Star Kadın Derneği önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştirmeyi öngörüyor.

-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin KON-MED tarafından yapılan açıklamada, Kürt kadınlarının cephe cephe verdikleri direnişle dünyadaki tüm kadınlar için ilham kaynağı olduğu belirtildi. 

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) Ağustos 2018’de başlayan Ebola salgınının sonlanmasına dair umutlar artarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) halen ‘temkinli’ olunması gerektiği görüşünde.

-Tüm dünya korona virüs salgınıyla mücadele ederken, hava kirliliği yılda 9 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.