GÜNDEM 17 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin gerçekleşmesi ve sağlığına ilişkin bilgi alınması talebiyle düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Türk devletinin, 22 yıldır İmralı Adası’nda kendisi için kurduğu işkence ve tecrit rejiminde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 324 gündür haber alınamıyor.

-AKP-MHP iktidarının Kürdistan'da yürüttüğü şiddet politikasına ilişkin konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, "AKP-MHP şiddet ile bir halkı yok edemez. Kürt halkını şiddetle teslim alamazsınız" dedi.

-Newroz’a ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Kürt halkının fedaileri Demirci Kawa’nın Zalim Dehak’ın sarayında yaktığı ateş gibi özgürlük ateşini yakmıştır” dedi.

-HDP PM üyesi Avukat Doğan Erbaş, müvekkili Öcalan hakkındaki iddiaların Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yalanlanmasının yeterli olmadığını vurgulayarak, “Acilen tecrit kalkmalı, görüşme yapılmalı” dedi.

-PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim “İmralı’da uygulanan tecrit sadece Türkiye’nin elinde değildir. Oradaki yönetim sadece TC’ye bağlı değildir. Her ne kadar Türkiye sorumluysa NATO’da sorumludur. Önderliği kaçıranlarda sorumludur” dedi.

-KCR Koordinasyonu Üyesi Tolhildan Zîlan, “Önder Apo'ya yönelik hiçbir saldırı ve yönelim cevapsız kalmaz. Türkiye'nin stratejik hedeflerine yöneliriz” diye uyardı.

-Yaşamını insan hakları mücadelesine adamış bir isim Ömer Faruk Gergerlioğlu. 2018’de HDP Kocaeli milletvekili olarak girdiği mecliste de buna devam etti, ayırımsız her kesimin sorunlarını gündeme taşıdı. Şimdiyse iktidarın hedefinde…

-Orta Afrika’daki BM misyonlarına göre, 5 yaş altı çocuklardaki kötü beslenme oranı ciddi bir biçimde artış gösteriyor.

-Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tespit edilen bir bakterinin Dünya dışında da bitki ekilebileceğinin kanıtı olarak gösteriliyor.

-Cezayir’de bulunan ve 4,5 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilen bir meteorit, bugüne kadar tespit edilen en yaşlı göktaşı olma niteliğinde.