GÜNDEM 18 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin gerçekleşmesi ve sağlığına ilişkin bilgi alınması talebiyle düzenlenen eylemler takip edilecek.

-HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı adına görüntülü bir mesaj yayınlayan Cemil Bayık, herkesin Newroz'unu kutladı ve "Halkımız nerede olursa olsun Newroz alanlarına akmalı ve zalim Dehaq'ı temsil eden AKP'ye karşı demirci Kawa'nın direniş ruhu ile mücadele etmeli" dedi.

-Van’da faaliyet yürüten STK’lar, hükümetin talimatıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açması tepki gösterdi.

T-ürkiye, 2013’te Sisi’nin İhvan’ı devirmesiyle Mısır ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirmişti. Şimdiyse “Yeni Osmanlıcılık” stratejisini bir kenara koymuş gibi görünen Türkiye, Mısır’ın Arap dünyasının kalbi olduğunu yeniden hatırladı.

-İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sağlığına ilişkin iddiaların yarattığı hassasiyete dikkat çekerek, spekülasyonları son erdirmenin yolunun acil görüşme yapılması olduğunu söyledi.

-Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Cavit Uğur, Türkiye’de insanca ve haysiyetli yaşamak için HDP’nin etrafında kenetlenmek gerektiğini söyledi.

-EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz HDP’nin kapatılmasına ilişkin açılan davanın AKP-MHP faşist iktidar blokunun yargıdaki tezahürü olduğunu söyledi.

-Türk devletinin cinayet, bombalı saldırı ve tutuklamalarına 30 yıldır direnen Kürt legal siyaseti yeni bir parti kapatma süreciyle karşı karşıya. HEP, DEP, ÖZDEP ve HADEP’ten HDP’e uzanan zorlu mücadelede partiler kapatıldıkça Kürt halkı özgürlük ve demokrasi mücadelesini daha da büyüttü.

-Die Linke, HDP’ye kapatma davası açılması sonrasında Alman federal hükümetini Türkiye politikasını gözden geçirmeye çağırırken, Fransız Komünist Partisi, ‘diktatörlük inşasında yeni bir etaba geçildiği’ uyarısında bulundu.