GÜNDEM 20 HAZİRAN 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-İşgalcileri bu topraklardan kovmak dışında bir yol olmadığının altını çizen HPG Karargah Komutanlığı üyelerinden Şivan Gever, “Bu Kürtlerin varlık yokluk savaşıdır. Ne kadar uzasa da Kürt halkının bütün değerlerini koruyacak, özgür Kürdistan’ı inşa edeceğiz” dedi. 

-HPG gerillaları, 2021’de başaramayan Türk devletinin 2022’de sonuç almak istediğine dikkat çekerek, “Gerilla çelikten iradesiyle bir kalkan gibi hesaplarına engel oluyor” dedi.  

- Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürt ve Arap gerillaların birlikte savaştığını söyleyen YJA Star gerillası Arîn Demhat, "Türk devletinin Kürdistan topraklarını işgal etmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

-YPJ Enternasyonal’den Comrade Dilan, Rojava’daki tüm bileşenlerin, devrime ve demokratik toplumun inşasına katıldığını belirterek, Rojava Devrimi modelinin tüm Ortadoğu için çözüm sunabileceğini söyledi.

- Xanesor Halk Meclisi’nden sonra Sinûnê Halk Meclisi binasına ve Sinûnê esnafına yönelik hava saldırısında sonra örgütlendirilen provokasyonun, yeni bir planlanın ürünü olduğu anlaşılıyor.

-  Dünyada zorla yerinden edilenlerin sayısı 100 milyonu aşarken Türkiye’de ise mülteciler “ırkçı” söylemlerin hedefinde. HDP’li Gülsüm Ağaoğlu, “Mülteciliğin değil onu yaratan savaşlar sorundur” dedi. 

- 15-16 Haziran büyük işçi direnişi önderlerinden Ekrem Kandemir, bu direnişin günümüze ışık tutmaya devam ettiğini belirterek, “Bugünkü DİSK yönetimi kendi mirasının gerisinde kalmış olsa da işçiler direndikçe umut vardır” dedi. 

-Kürdistan'ın tarihi mekanlarından biri olan Spî Hesar kalesinin tarihi Neolitik Çağ'a kadar uzanıyor. Süleymaniye'de bulunan Spî Hesar, insanlığa ait pek çok tarihi mekan gibi bakımsızlıktan ve ihmalden dolayı tahrip edilmiş durumda.