GÜNDEM 20 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Norveç’in önde gelen üniversitelerinden Bergen’de profesör olan Alman sanatçı Thomas Kilpper, Türk devletinin İmralı adasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için uyguladığı tecrit için “insanlık suçu” dedi.

-Fransa’nın Strasbourg kentinde 461’inci haftasında devam eden Özgürlük Nöbeti’ni Almanya’nın Frankfurt kentinden grup devraldı.

-ÖHD Amed Şube Eş başkanı Avukat Özüm Vurgun, tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi'nin arkasında durmaya çağırdı.

-Iğdır’da kanaat önderlerini ‘PKK-KCK Barış komisyonu’ ilan eden mahkeme 70 yaşındaki Abdullah Ateş, Ferzende Elbi ve 85 yaşında Abdülmecit Kaya’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

-SGK’nın Kod- 29 düzenlemesini eleştiren sendikacı Mehmet Türkmen asıl sorunun yeni kodlamalar yapmak değil, patronun beyanının ‘kanıtsız’ şekilde kabul edilmesi olduğunu vurguluyor.

-Avaşin’de yapılan birçok eylemin altına imzasını atan Merivanlı gerilla Hewrê Kerimpur, 15 Ağustos 2019’da yaşanan çatışmalarda son mermisine kadar direnerek şahadete ulaştı.

-Ruanda’da hükümetin yaptırdığı bir raporda, 1994 yılında gerçekleşen Tutsi soykırımının öngörülebilir olduğunu ve Fransa’nın ‘ağır bir sorumluluk taşıdığı’ savunuluyor.

-Küresel ısınmanın neden olduğu tehlikeye dikkat çeken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2021’in iklimsel değişikliklere karşı ‘eylem yılı’ olması çağrısı yaptı. 

-Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna sınırında yoğun bir askeri yığılma yaptığını savunurken, dün Rus asker sayısına dair iki ayrı rakam verilmesi dikkat çekti.

-Rusya, Suriye’nin Palmira şehri yakınlarında düzenlenen bir hava saldırısında en az 200 çetenin öldürüldüğünü duyurdu.