Gazeteci Aziz Oruç tutuklandı

Türk rejimi tarafından 11 Aralık’tan bu yana gözaltında tutulan Kürt gazeteci Aziz Oruç, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Aziz Oruç, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık günü gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” ilan edilmişti.

Gazeteci Oruç, bir haftayı aşkın bir süre gözaltında tutulduktan sonra Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Mahkeme Oruç’u, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklayarak cezaevine gönderdi.

Kürt gazeteci, hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıldır Güney Kürdistan’da gazetecilik yapıyordu.

Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden Ermenistan’a geçmeye çalışan Oruç, sınır kapısında gözaltına alınmış ve Ermenistan polisinin şiddetine maruz kalmıştı.

Oruç, buradan İran askerlerine teslim edilmiş ve iki gün boyunca da İran rejiminin işkencesine maruz kalmıştı.

Kürt gazeteci 10 Aralık'ı 11 Aralık'a bağlayan gece ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde tel örgülerin arasından Türkiye tarafına atılmıştı.

Aziz Oruç, yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte 11 Aralık günü kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken, bu kez Türk polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Aynı gün evi ile işyeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu da HDP İlçe Eşbaşkanı Ekelek ile birlikte bir gün sonra çıkarıldıkları mahkemece Oruç’a yardımcı oldukları için "yardım ve yataklık” suçlaması ile tutuklanmıştı.

Oruç’un derhal serbest bırakılması için 200’ü aşkın meslektaşı Change.org üzerinde bir imza kampanyası başlattı.

Türkiye gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi durumunda. Çeşitli basın ve insan hakları örgütlerine göre 100 ila 200 arasında gazeteci cezaevlerinde bulunuyor.