Gazeteci Kurşun’a 3 yıl hapis verildi, tahliye edildi

Ciwannews haber sitesinin kurucusu olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Azadiya Welat çalışanı Çetin Kurşun’a üç yıl hapis cezası verildikten sonra tahliye edildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Azadiya Welat gazetesi çalışanı Çetin Kurşun ve kardeşi Sedat Kurşun’un davasında karar duruşması görüldü.

Her ikisi, 6 Şubat 2018 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Azadiya Welat, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan gazeteler arasında yer alıyor.

Avukatların da hazır bulunduğu duruşmayı Kurşun ailesi de izledi. Kimlik tespitinin ardından iddia makamına mütalaası soruldu. İddia makamı önceki duruşma verilen mütalaasını tekrar ederek, Sedat Kurşun hakkında beraat, gazeteci Çetin Kurşun hakkında ise “Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiaları ile ceza verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı söz verilen Kurşun kardeşler söyleyecekleri bir şey olmadığını belirtirken, avukatlar her iki müvekkilleri hakkında da beraat kararı verilmesini istedi.

Avukatların esasa ilişkin savunmalarının ardından Sedat Kurşun hakkında üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesi ile beraat kararı verildi.

Gazeteci Çetin Kurşun hakkında ise, mahkeme “örgüt üyeliği” yönünden suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirirken, Kurşun’un kurucusu olduğu iddia edilen ciwannews isimli haber sitesi üzerinden yapılan yayınlara dayanak göstererek “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle ceza verdi. Mahkeme “örgüt propagandası” iddiasının zincirleme olduğunu gerekçe göstererek, Kurşun’u 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ancak, mahkeme gazeteci Kurşun’un cezaevinde tutulduğu süreyi göz önünde bulundurarak, hüküm ile birlikte tahliyesine de karar verdi.