Gazetecilere hapis cezası

Mahkeme, Özgür Gündem'le dayanışan gazetecilere hapis cezası verdi.  Hüseyin Aykol ve Dilşah Kocakaya’ya verilen cezalar ertelenmedi.

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinde "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için yargılanan gazeteciler Faruk Eren, Celal Başlangıç, Ertuğrul Mavioğlu, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehmi Işık ve Öncü Akgül ile gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarları Dilşah Kocakaya, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer ve Yüksel Oğuz'un yargılandığı davanın duruşması İstanbul 14’üncü Ağır Ceza mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, yargılan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ile çok sayıda avukat katıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ahmet Şık ile çok sayıda gazetecinin izlediği duruşmada ilk olarak avukatlar söz aldı. 

Avukat Rozerin Seda Kip, beyanname ekinde yer alan çizelgeye dikkat çekerek, "Beyanname ekinde yer alan çizelgeye itiraz ediyoruz. Belgenin teslim tutanağındaki tarih ile nöbetçi yayın yönetmeni tarihleri içerip, arada 255 günlük bir fark bulunmaktadır" dedi.

EREN: ÖZGÜR GÜNDEM'İ KORUYAMAZSAK...

Faruk Eren de "İfade ve basın özgürlüğü baskı altında. Onlarca gazeteci tutuklu, yüzlercesi yargılanıyor. Özgür Gündem bu ülkede çalışanı en çok öldürülen gazetedir. Özgür Gündem'i koruyamazsak ifade ve basın özgürlüğünü koruyamazdık" diye belirtti.

KARAR

Mahkeme, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, İhsan Çaralan, Öncü Akgül ve Celalletin Can’a "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verdi. 

Mahkeme, gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’a "örgüt propagandası yapmak" gerekçesi ile 3 yıl 9 ay, gazetenin köşe yazarlarından Dilşah Kocakaya’ya da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, Kocakaya ile Akyol haricinde diğer kişilere verdiği cezayı erteledi. 

Mahkeme heyeti, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz, Mehmet Şirin Taşdemir ve Ömer Ağın hakkında ise beraat kararı verdi.