‘Geleceğimize sahip çıkacağız’

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, HDP hakkında açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğin düşürülmesini protesto etti: Sivil darbeye karşı halk iradesini, demokrasiyi savunacağız.

HDP’ye yönelik kapatma davası açılmasına ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi yönelik tepkiler büyüyor. Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda kitlesel açıklama yapan İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, iktidarın bu sivil darbesini kabul etmeyeceklerini vurguladı. “Barışı ve adaleti savunmak suç değildir, Ömer Gergerlioğlu halkın vekilidir” yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

SİYASİ İNTİHARLARI GERÇEKLEŞTİ

Sık sık, “HDP halktır halk burada”, “Berxwedan jiyane”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşmayı yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı tarafından, İnsan Hakları Eylem Planı diyerek yola çıkanların insan haklarına saldırarak ne yapmak istediğini ortaya çıktığını vurguladı. AKP'nin nerede bir hak ihlali varsa peşinden giden Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürerek bu planın ne olduğunu dünyaya gösterdiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu: “Şu ana kadar övünerek deklere ettikleri şeyler hükümsüz kaldı. En son ellerinde parti kapatma kalmıştı onu da dün bitirdi ve siyasi intiharını gerçekleştirdi. HDP’yi kapatarak halk desteğini keseceklerini düşünüyorlar. AKP kapatılırsa paramparça olur. Değil yeni parti oluşturmak sokakta yürüyecek halleri kalmaz. Halklarımıza karşı işledikleri suçların bedelini ödeyecekler. Talimatla çalışan yargı gidecek ve bağımsız yargı karşısında hesap verecekler. Bu nedenle partimizin kapatılmaması demokrasi güçlerinin barışa olan inancıdır. İki hafta sonra gerek burada gerek Kürdistan'da meydanlara çıkarak AKP-MHP faşizmine gereken dersi verecek. 2 gün sonra faşizm ile hesaplaşacağız. O meydanlarda onları tarihin çöp sepetine atacağız. Dün AKP'nin siyasi intiharı gerçekleşti. Onlara geçmiş olsun diyoruz.”

ÇÖKÜŞLERİNİ HAZIRLIYORLAR

Emekçi Hareket Partisi adına söz alan Özge Akman, alçakça bir saldırı ile karşı karşıya olduklarına vurgusunda bulunarak, “Bunun için bir araya geldik. Bu saldırılar bu topraklarda eşitlik mücadelesi yürütenler bizleri durdurmadı ve durduramayacak. AKP bir yıl parti kapatmaları yasakladım der diğer yıl partileri kapatır. Bu ikiyüzlülükle kimse ayakta kalmadı. Bunlar da kalmayacak. Bilsinler ki kendi çöküşlerini hazırlıyorlar. Halkların mücadelesi kapatılamaz ve demokrasi mücadelesi dünyada olduğu gibi burada da sürecek. Bir kez daha HDP’nin yanında olduğumuzu belirtelim” dedi.

İÇİ KOF VAATLER

Emek Partisi adına konuşan Alişan Doğan, HDP’yi hedefe koyarak, ülkedeki tüm emek ve demokrasi güçlerini gözdağı vermek istediğine işaret etti. Bütün kazanımların tek adam yönetimi uğruna berhava edilmek istendiğini kaydeden Doğan, bu hamlenin, iktidar blokunu sağlama alınmak istendiğini söyledi.

HDP YALNIZ DEĞİLDİR

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüsü Perihan Koca ise, AKP’nin muhaliflere saldırarak kendi rejimini kurmak istediğine vurgulayarak, “Bizler bu siyasi darbeyi boşa çıkarmak için mücadele ediyoruz. Bunu boşa çıkarmak için sokaklarda mücadele etmek gerekiyor. Gergerlioğlu da HDP de yalnız değildir. Yaşasın devrimci dayanışma” dedi.

KAPATILAN PARTİ MEZARLIĞINA EKLENMEK İSTENİYOR

Konuşmaların ardından İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Hüseyin Ezev okudu. AKP iktidarının tek adam rejiminin bekası ve iktidar uğruna çok tehlikeli iki adım attığını belirten Özev, 17 Mart 2021, bir tweet gerekçe gösterilerek HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu vekilliğini siyasallaşan yargı eliyle vekilliğini düşürürken, aynı zaman diliminde, HDP’ye yönelik kapatma davası açıldığını hatırlattı. Zamanlama açısından bu iki kararın önceden planladığını gösterdiğine işaret eden Özev, “Vekilliğin düşürülmesi sadece Sayın Gergerlioğlu’na değil onu seçen halkın iradesine saldırı ve saygısızlıktır. Ülkemiz kapatılan parti mezarlığına bir yenisinin eklenmesini hak etmemektedir. Bu adım Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne, barış içinde bir arada yaşam zeminlerine de büyük bir darbe vuracak, çözümsüzlüğü, toplumda etnik temelde bölünmeyi derinleştirmeye hizmet edecektir” dedi.

İKTİDAR SİVİL DARBE MEKANİĞİ İLE ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞIYOR

İktidarın, sivil darbe mekaniği ile ömrünü uzatmaya çalıştığını vurgulayan Özev, bu tür darbe uygulamalarıyla korku dalgası yaratılmaya, seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılmaya, tüm muhalif kesimlere gözdağı vermeye çalıştığını ifade etti. AKP-MHP ittifakının iktidarda kalma dışında bir gündemi ve amacı olmadığını kaydeden Özev, bunun için de akla gelebilecek, gelmeyecek her türlü yol ve yöntem planlayıp hayata geçirdiğini hatırlattı. Özev, parti kapatmayı zorlaştırmakla övünenlerin, mesele kendi bekaları olunca bu kararların emrini vermekten geri durmadığına dikkat çekti.

HERKESİ GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞRIYORUZ

Halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına, bir arada yaşam iradesine, demokrasiye yönelik bu saldırılara karşı demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Özev, “Sivil darbe uygulamalarına cevabımız daha fazla dayanışma ve birlikte mücadeleyi yükseltmek olacaktır. Demokratik, eşit, özgür bir ülke isteyen tüm kesimleri bu girişime karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza, geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.