Hakikat Konferansı: ‘Suçlu rejimdir, bu mekanizmadaki herkestir’

Aralarında HDP’nin de olduğu birçok solcu parti, “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat, Hesaplaşma” konulu konferans düzenledi

Konferans, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından Ankara’da organize edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa sırasına salona, Cumartesi Anneleri, Çorlu Tren kazası, Soma Katliamı, Gezi Direnişi, Roboski Katliamı, Suruç ve 10 Ekim Katliamları, Tahir Elçi, Hrant Dink, Emine Şenyaşar’ın fotoğrafları asıldı.

TÜRMEN: HAKİKAT OLMADAN ADALET DE OLMAZ

Tüm gün sürecek konferansın açılış konuşmasını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen yaptı.

Türmen, adaletin sağlanması için hakikatin ortaya çıkması gerektiğinin altını çizerek, “Hakikat olmadan adalet de olmaz” dedi.

Türmen şunları ekledi: “Hakikatin ortaya çıkması için hafıza lazım. Bu üçlü arasında varacağımız hedef toplumsal uzlaşıdır. Herkesin bilmesi lazım ki geçmişimizden kolay kolay kurtulamayız. Geçmişimiz bugünümüzdür. Geçmişimiz geleceğimizdir. Doğru bir geçmişle çocuklarımıza doğru bir gelecek veririz. Geçmişi unutuyorsak, çocuklarımıza doğru bir gelecek veremeyiz.”

Türkiye’deki problemin “geçmişle barışmama” olduğunu vurgulayan Türmen, bugünle barışmak için geçmişle barışmak gerektiğinin önemine dikkat çekti.

‘SUÇLU DEVLET MEKANİZMASI İÇİNDE OLAN HERKESTİR’

Türmen, “Geçmişimizi inkar yerine hakikati, cezasızlık yerine adaleti koyamadığımız sürece toplumsal barışı sağlayamayız. Toplumsal barış için adaleti cezasızlık yerine koymamız, hakikati ortaya çıkarmamız lazım” şeklinde konuştu.

AKP ile birlikte “partinin devletleştiği, devletin partileştiği bir dönem” yaşandığını söyleyen Türmen, “Suçlu devletin partileştiği bir rejimdir. Suçlu devlet mekanizması içerisinde olan herkestir. Bu mekanizmanın parçası olan herkes suçludur. ‘Ben bilmiyordum, ben orada olduğum için daha az yapıldı’ gibi mazeretler kabul edilemez. Mekanizmanın içerisinde olan herkes suçu paylaşmıştır” dedi.  

Cezasızlık politikasına da işaret eden Türmen, “Cezasızlıkla ilgili bir yığın karar var. Cezasızlık yargının suça ortak olduğu anlamını taşır. Gezi’de öldürülen Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz dosyalarına ne oldu. Berkin Elvan iddianamesinde suçlu Berkin Elvan’dır. Cezasızlık Türkiye’de adaleti kemirmektedir. Roboski’ye ne oldu? Cezasızlıkla mücadele aynı zamanda adaletin gerçekleşmesiyle mümkündür” ifadelerini kullandı.