Hasta tutsaklar Gümüş ve Topçu’nun durumuna dikkat çekildi

İHD İzmir Şubesi, hasta tutsaklar M. Şirin Gümüş ve Çaçan Topçu’nun sağlık durumuna dikkat çekerek, hasta tutukların tedavilerinin aksatılmaması gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla her hafta Sümerbank önünde yaptıkları basın açıklamasını koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirdi.

Bu haftaki basın metnini İHD Şube Başkanı avukat Zafer İncin okudu. İHD verilerine göre cezaevlerinde 578’i ağır olmak üzere bin 535 hasta tutuklunun bulunduğunu hatırlatan İncin, tutukluların hastalıklarından kaynaklı sıkıntılar yaşadığını ve salgın nedeniyle bu sıkıntıların daha da arttığını söyledi. Cezaevinde tutuklular için hijyen koşulları sağlanamadığını dile getiren İncin, kısıtlı verilen dezenfektan malzemelerinin kalabalık bir ortama yetmediğini belirtti.

Şakran 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde C-8 koğuşunda bulunan M. Şirin Gümüş ve Çaçan Topçu’nun 30 Mart tarihinde derneklerine mektup gönderdiklerini aktaran İncin, Gümüş ve Topçu’nun 8 kişilik koğuşlarında 16 kişi kaldıklarını söyledi. İncin, tutukluların sağlık durumuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “M. Şirin Gümüş 28 yıldır cezaevinde kalıyor. 55 yaşında olan Gümüş, 2 çocuğu ve 3 torunu vardır. Gümüş’ün astım, üst solunum yollarından kaynaklı olarak rahat nefes alamamaya bağlı uyuyamama, reflü, bağırsak ve sindirim bozukluğu; bel fıtığı ve eklem ağrıları, göz ve diş hastalıkları vardır. Ayrıca alerjik rinit rahatsızlığı da bulunmaktadır. Yetersiz ve kalitesiz beslenmeden kaynaklı anemi ve vitaminsizlik bu sağlık sorunlarını ağırlaştırmaktadır. Çaçan Topçu ise 60 yaşında ve 27 yıldır Cezaevinde kalıyor. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, astım, faranjit, mide ve sindirim sorunları olmak üzere birçok rahatsızlığı bulunmaktadır.”

Hasta tutukluların, özel bakımı ve tedavisi yapılması gereken kişiler olduğunun altını çizen İncin, koronavirüs salgını kapsamında risk grubunda yer aldıklarını belirtti. İnsan hakları savunucuları olarak yetkililere uyarıda bulunduklarını dile getiren İncin, “Cezaevlerinde Kovid-19’a yakalanmış tutukluların, doktorların ve cezaevi elemanlarının tespit edildiği bu günlerde, tutukluların ve özellikle hasta tutukluların testlerinin acilen yapılması ve tedavilerinin aksatılmaması gerekmektedir. Hasta tutuklulara özgürlük” dedi.