Hasta tutsaklar Güler ve Erbağ için çağrı

Hasta tutsaklar Sıddık Güler, Semiran Erbağ'ın hayatlarının risk altında olduğuna dikkat çekildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif, 354’üncü haftasına ulaşan eylemlerinde bu kez Hatay-İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Sıddık Güler’in durumuna dikkat çekti.

Güler hakkında bilgi veren İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 25 yıldır cezaevinde olan Güler’in defalarca infazının durdurulması için girişimde bulunulmasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edildiğini söyledi.
Çevirmen, görme ve işitmede sorunlar yaşayıp, kalp rahatsızlığı bulunduğunu aktardığı Güler’e ilişkin, “İki kez anjiyo olmuştur. Ayrıca iltihaplı eklem romatizması bulunmaktadır. Eklem romatizması, özellikle nemli olan yerlerde eziyet verici bir durum yaratmakta ve bulunduğu hapishanenin olduğu bölge yoğun nemli bir iklime sahiptir” dedi.
Güler’in hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Çevirmen, Güler’in infazının ertelenmesinin zorunlu olduğunu söyledi.


İSTANBUL  
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu da  482’nci haftasına ulaşan “F Oturumu" eyleminde Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Semiran Erbağ’ın (33) durumuna dikkat çekti.
Komisyon üyesi Ferit Barut, hasta tutsak Semiran Erbağ’a ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Erbağ; yüksek tansiyon, mide ve bağırsak iltihabı, eklem iltihabı, kemik erimesi ve kalp damarlarında daralmaya bağlı hastalıkları nedeniyle yoğun halsizlik, ani bayılma, ellerde titreme, ileri derecede reflü  gibi ciddi sağlık sorunları yaşamakta, haftada iki ya da üç kez acil müdahale için hastaneye götürülüp getirilmektedir.  Semiran Erbağ gibi yüksek tansiyon hastası olan ve bundan kaynaklı daha önce felç geçiren annesi, ‘Kızım hasta tutuklu, her gün hastaneye götürüyorlar ama hapishane koşullarında yeterli tedavi olanakları  yok. O kadar çok zayıflamış ki tanıyamıyorum bile. Cezaevlerinden cenazelerin çıkmaması için hükümete çağrıda bulunuyorum; Tüm hasta tutukluları serbest bırakın’ diyor. Ablası ise;  son ziyareti sırasında kardeşinin; ‘Doktor kalbimin saatli bir bomba gibi olduğunu, her an kalp krizi geçirebileceğimi söyleyerek, tehlikeye dikkat çekti’ dediğini aktardı.”
Erbağ’ın serbest bırakılmasını isteyen Barut, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.