HDP'den Akdeniz, Dargeçit ve Bitlis'te itiraz

HDP, AKP'nin usulsüzlük yaptığı Akdeniz, Dargeçit ilçeleri ve Bitlis'te sonuçlara itiraz etti.

MERSİN

Mersin’in Akdeniz ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, HDP 43 bin 974, AKP ise 47 bin 789 oy aldı. 147 bin 314 kişinin oy kullandığı ilçede 7 bin 945 geçersiz oy kullanıldı. HDP, geçersiz sayılan oylara itiraz etmek amacıyla İlçe Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.  

HDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Işık, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi.

Akdeniz Belediye Eşbaşkan Adayı Reşat Aşan ise seçim gününe kadar Mersin Valiliği'nin ve Akdeniz Kaymakamı'nın  tehditleriyle karşılaştıklarını belirtti. Aşan, itiraz sonucunun gün içerisinde belli olacağı bilgisini verdi.

MARDİN

HDP, resmi olmayan sonuçlarına göre, AKP’nin 664 oy farkla kazandığı belirtilen Dargeçit ilçesinde sandıkların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. HDP Dargeçit ilçe örgütü itiraz dilekçesinde, 1009, 1032, 1050, 1060, 1061, 1064, 1072 ve 1074 No’lu sandıklarda sandık görevlilerinin imzası olmadan ve kontrol edilmeden tutanak tutulduğu ve bazı sandık tutanaklarının da mühürsüz olduğu tespitinde bulunduklarını belirtti. 

HDP Dargeçit İlçe Örgütü, şu açıklamayı yaptı: "Partimiz HDP seçimin ilk saatlerinde gelen verilerle önde olmasına rağmen daha sonrasında verilerin gelmesi engellenmiştir. Sistem partisi tarafından bu sırada kutlamalar başlamış ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Kesintilerle birlikte sonuçlar anında aleyhimize değişmiştir. Sandıklar açılmaya yakın haber kanallarında ‘Dargeçit’te çatışma var’ haberleri yayılmaya başlandı. Bununla beraber sandık görevlilerimiz ve müşahitler sandık çevresinden uzaklaştırılmıştır. Sandık görevlilerimize verilen sandık sonuç tutanakları da polisler tarafından ellerinden zorla alınmıştır."  

MUŞ

Muş İl Seçim Kurulu, çoğunluğu HDP'nin olan 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı kentte HDP'nin oyların yeniden sayılması için yaptığı itirazı değerlendirmek üzere toplandı. Muş'ta yapılan seçimlerde AKP- MHP 15 bin 919, HDP 15 bin 381 oy almış, HDP 103 sandığın sonuçları ve geçersiz sayılan oylara itiraz etmişti. Önümüzdeki saatlerde İl Seçim Kurulu'nun itiraz ile ilgili karar vermesi bekleniyor. 

BİTLİS

HDPİ Bitlis’te geçersiz sayılan bin 594 oy ve 142 belgesine göre oy kullanan kişilerin sayıları arasındaki tutarsızlıklar nedeniyle İl Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesini sundu.