HDP’liler mecliste oturma eylemi başlattı

Türk meclisinin milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürmesi ardından HDP’li vekiller Genel Kurul’da oturma eylemi başlattı.

Meclis Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararını okuyarak, Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürdü.

Gergerlioğlu, kararın okunmasının ardından Genel Kurulu'ndan çıkmadı.

Muhalefet partilerinden de birçok milletvekili Gergerlioğlu’na destek vererek, Genel Kurulu terk etmedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, HDP’li vekil Gergerlioğlu’nun Genel Kurul’dan çıkarılmasını isterken, HDP ve diğer muhalefet partileri tepki gösterdi.

AKP ve MHP Genel Kurulu terk etti. HDP’nin meclis grubu kararı protesto etmek için Genel Kurul’da oturma eylemi başlattı. Bu eylem üzerine Meclis oturumu haftaya ertelendi.

HDP'liler eylem sırasında Gergerlioğlu’nun fotoğrafları ile üzerinde “Gergerlioğlu Türkiye’nin vicdanıdır”, “Herkes için adalet talep etti”, “Çıplak aramayı gündeme getirdi”, “Kadın cinayetlerine sessiz kalmadı”, “Hakkını arayanların her zaman yanında oldu”, “Yoksulluğa karış halkın yanında oldu”, “Polis şiddetine her zaman karşı çıktı”, “KHK’lilerin mücadelesine destek verdi”, “Faili meçhulleri her yerde dile getirdi” yazılı dövizler taşıdı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Genel Kurul’a gelirken, Gergerlioğlu’nun fotoğrafının bulunduğu bir dövizin Meclis kürsüsüne bırakıldığı görüldü.

SANCAR: BU SİYASİ BİR OPERASYONDUR

Sancar, Genel Kurul'a gelişinde yaptığı açıklamada "Ömer Faruk Gergerlioğlu arkadaşımızın vekilliğinin düşürülmesini hukukla açıklamak ve hukukla konuşmak saçmalıktır. Bunun siyasi operasyondur" dedi. 

Sancar şunları ekledi: "Demokrasiye darbe operasyonun yeni bir adıdır. Bu Meclise yeni bir darbedir. O nedenle burada hukuku kullanarak tartışmaya çalışmak, bu zulüm üzerine hizmet etmekten başka bir şey değildir. Hukuk ve anayasa yok, darbe operasyonu var ama direnen HDP var. Bu saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceğimizin kimsenin şüphesi yoktur. Asla boyun eğmeyeceğiz. Demokratik siyaset ısrarımızı sürdüreceğiz.”