HDP tutuklamaları protesto etti: Asla pes etmeyeceğiz

HDP İstanbul İl Örgütü, Eşbaşkanları Cengiz Çiçek ve il yöneticileri Gönül Karaman’ın da aralarında bulunduğu 10 ilçe yöneticisinin “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanmasını Çağlayan Adliyesi önünde protesto etti.

“Baskılar bizi yıldıramaz” sloganların atıldığı protestoda söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, bu tutuklama seçime dönük bir operasyon olduğunu vurguladı. Baskılar karşısında asla pes etmeyeceklerini kaydeden Demir, “Bugün bizden 10 kişi alabilirler ama bizler yüzler, binler, milyonlar olarak yeniden geleceğiz. Asla yılmadık, vazgeçmedik, pes etmedik ve pes etmeyeceğiz; mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü, Eşbaşkanları Cengiz Çiçek’in de aralarında bulunduğu HDP il ve ilçe yöneticilerden 10 kişinin tutuklanmasını Çağlayan Adliyesi önünde protesto etti. “Rehin alabilirsiniz ama teslim alamazsınız” yazılı pankartın açıldığı protestoda, kitle tepkisini, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek” sloganlarını atarak gösterdi.

‘HİÇBİR İŞLEM YAPILMADAN TUTUKLAMAYA SEVK EDİLDİLER’

Protestoda ilk sözü alan HDP İstanbul İl Yöneticisi Avukat İnan Poyraz, hukuka aykırı bir biçimde gözaltına alınan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek’in aralarında bulunduğu il ve ilçe yöneticilerinin, emniyete ifadeleri alınmasına rağmen 6 gün boyunca nezarethanede tutulduğunu belirtti. Bu hukuksuzluğun getirildikleri Çağlayan Adliye’sinde de devam ettiğine dikkat çeken Poyraz, hiçbir işlem yapmayan savcının HDP il ve ilçe yöneticilerini direkt, “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklamaya sevk ettiğine işaret etti. Yasadığı olarak gösterilmeye çalışılan Güngören’deki halk toplantısının seçime ilişkin bir toplantı olduğunu ve duyurusunun günler önce sosyal medyadan yapıldığını aktaran Poyraz, bu gözaltı ve tutuklamaların seçim çalışmalarını engellemeye dönük bir operasyon olduğunu vurguladı. Ne olursa olsun mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Poyraz, “Biz iktidarın provokasyonlarına alet olmayacağız ve bütün var gücümüzle seçim çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

DEMİR ‘TUTUKLAMALAR SEÇİME DÖNÜK OPERASYON’

İnan Poyraz’ın ardından söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP’nin İl Eşbaşkanı, yöneticilerinin yine AKP-MHP faşist ittifakının polisi ve yargısı tarafından rehin alındığını kaydetti. Bu gözaltı ve tutuklama furyasının seçim operasyonu vurgulayan Demir, daha 10 gün önce HDP Avcılar ilçe binasının da aynı şekilde basıldığını ve yöneticilerinin gözaltına alındığına işaret etti. 10 milyon oy almış yasal bir siyasi parti olan HDP’nin propaganda yapma ve seçim faaliyeti yürütme hakkının olduğunu hatırlatan Demir, yasalarla güvence altında alınan bu hakkın suç olmadığını vurguladı. Demir, esas HDP’nin il ve ilçe binaları basıp, yöneticilerini gözaltına almanın hukuksuz ve yasadışı bir işlem olduğunu kaydetti.

‘YÜZLER, BİNLER, MİLYONLAR OLARAK YENİDEN GELECEĞİZ’Bu ülkede diğer siyasi partiler gibi HDP’nin de yasalarla korunması gerektiğinin altını çizen Demir, “Biz bütün bu baskılara rağmen asla yaptığımız çalışmasından; verdiğimiz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. HDP’nin ülkedeki bütün ezilenlerin, ötekileştirenlerin ve yok sayılan hakların partisi olduğunu vurgulayan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP üniversiteleri bölünüp, sermaye peşkeş çekilen gençlerin partisidir, taciz, tecavüz ve cinayete maruz kalan kadınların partisidir, emekçilerin, yok sayılan Alevilerin partisidir, iktidar tarafından rant uğruna talan edilen ekolojinin, doğanın partisidir.

Bugün bizden 10 kişi alabilirler ama bizler yüzler, binler, milyonlar olarak yeniden geleceğiz. Asla yılmadık, vazgeçmedik, pes etmedik ve pes etmeyeceğiz; mücadeleye devam edeceğiz.” Demir son olarak Cuma günü HDP’nin Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı Abbasağa Parkı’nda katılım çağrısı yaptı. İstanbul Güngören'de halk toplantısını yaparken gözaltına alınan ve 6 gün Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek’in de aralarında bulunduğu HDP Güngören ilçe binasında 24 Haziran baskın seçimleri ve 1 Mayıs gündemli halk toplantısını basan polisler 41 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan 31'i ifadeleri ardından serbest bırakılırken, Cengiz Çiçek, Gönül Karaman, Keziban Bulak, Gülsimet Önal, Kazım Köse, Yusuf Kesik, Ömer Özkan, Mehmet Emin Kılıçarslan, Halit İpekyüz ve Yüksel Seyithan gözaltında tutuldu.

6 gündür gözaltında olan 10 kişi emniyet işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık 10 kişiyi ifadelerini almadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan 10 kişi “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandı.