HPG’nin esir aldığı asker-polis aileleri, İHD ve HDP ile görüştü

HPG tarafından esir alınan asker ve polislerin aileleri, İHD ile basın toplantısı yaparak, kamuoyuna ve devlete seslendi. Aileler, HDP'yle de görüştü.

AKP'nin “çözüm sürecini” bitirmesinin ardından, 24 Temmuz 2015-21 Eylül 2016 tarihleri arasında 13 asker ve polis, Kürt kentlerinde yapılan yol kontrollerinde HPG’liler tarafından esir alınmıştı.

Ailelerinin uzun süredir haber alamadığı asker ve polisler tarafından kaleme alınmış mektuplar, ailelerine ulaştırılmak üzere İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne bırakıldı.

Dernek yetkililerinin bilgilendirmesi ile aileler, çocuklarından gelen mektupları teslim almak üzere Ankara’ya geldi. Mektuplarını teslim alan aileler, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve derneğin MYK üyesi Raci Bilici ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

'ARABULUCU OLABİLİRİZ'

Türkdoğan, yeniden arabulucu olmaya hazır olduklarını vurgularken, ailelerin alıkonulan çocukları için derneklerine yaptığı başvuruları şöyle sıraladı:

"24 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Vedat Kaya alıkonulmuştur. 28 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Sedat Yabalak alıkonulmuştur. 13 Ağustos 2015 günü Diyarbakır-Lice karayolunda uzman çavuş Hüseyin Sarı ve Er Sedat Sorgun ile Er Süleyman Sungur alıkonulmuştur. 18 Eylül 2015 günü Dersim-Erzincan karayolunda astsubay Semih Özbey Alıkonulmuştur. 2 Ekim 2015 günü Dersim-Pülümür karayolunda Er Müslüm Altuntaş ve Er Adil Kavaklı alıkonulmuştur. 12 Aralık 2015 günü Şırnak merkezde uzman çavuşlar Sedat Vardar ve Ferdi Polat alıkonmuşlardır. 21 Eylül 2016 günü Hakkari’de Uzman Çavuşlar Ümit Gıcır ve Mevlüt Kahveci alıkonmuşlardır.”

'DEVLET ÇAĞRIMIZI YANITSIZ BIRAKIYOR'

Alıkonulan Sedat Vardar ve Ferdi Polat’ın akıbeti konusundaki belirsizliklerin halen sürdüğünü söyleyen Türkdoğan, Polat ve Vardar’ın durumuna dair kamuoyuna açıklama yapılması çağrısında bulundu.

Türkdoğan, ailelerin çağrısı ve kendi girişimlerine rağmen hükümetin konuyu yanıtsız bıraktığını belirtti.

KAMUOYUNA: 13 YURTTAŞINIZ ALIKONULMUŞ DURUMDA

Türkdoğan, sözlerinin devamında Türkiye kamuoyunun bu konuda sessiz kalmasını da eleştirdi. Türkdoğan, medyada her gün seçimleri tartışan gazetecilere seslenerek, “Ey Türkiye kamuoyu, siz biliyor musunuz 13 yurttaşınız şu an alıkonulmuş durumda. Biraz da onların durumlarını konuşun. Bunlar 4 yıldır aileleriyle görüşemiyor” dedi.

Toplantıda, aileler de söz alarak, devletin ve kamuoyunun sessizliğine tepki gösterdi.

Aileler, Meclis’te HDP, CHP ve AKP grubu yetkileriyle görüşmek üzere İHD'den ayrıldı.

HDP İLE GÖRÜŞTÜLER

HDP'den yapılan açıklamada, ailelerle yapılan görüşmeye ilişkin şu bilgiler verildi:

"Grup Başkanvekillerimiz Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, 2015 yılından bu yana PKK tarafından alıkonulan 12 asker ve polisin aileleri ile TBMM'de bir araya geldi. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK Üyesi Raci Bilici ile birlikte Meclis Grubumuzu ziyaret eden aileler, çocuklarının serbest kalması için TBMM'nin devreye girmesini ve girişimde bulunmasını istedi. Konunun ilk günden bu yana gündemlerinde olduğunu belirten Oluç ve Kurtulan, alıkonulan asker ve polislerin ailelerine kavuşmaları için üzerlerine düşeni yerine getireceklerini, parlamento düzeyinde tüm girişimlerde bulunacaklarını ifade etti."