HRW: Sanal medya paylaşımı nedeniyle mahkûmiyet açık hak ihlalidir

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun sanal medya paylaşımına dayanılarak cezalandırılması ve dokunulmazlığının kaldırılmasının ciddi bir hak ihlali olduğunu duyurdu.

HRW tarafından yapılan açıklamada, Meclis’in HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu örneğinde yaşanılan hak ihlaline dikkat çekildi.

HRW açıklamasında, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) muhalefetteki bir siyasetçi hakkında, yaptığı bir sosyal medya paylaşımı konu edilerek verilen haksız mahkûmiyet kararının, onun milletvekilliğini düşürmek ve onu hapsetmek için bir bahane olarak kullanılmasının, ifade özgürlüğü hakkının ciddi bir ihlali olduğunu ve seçmenlerin temsilcilerini seçme hakkını ihlal edecektir” denildi.

2018'den bu yana HDP Kocaeli milletvekili olan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Erdoğan hükümetinin ‘korkunç insan hakları karnesini’ en açık şekilde eleştirenlerden birisi olduğu vurgulanan açıklamada, “Bir hekim ve uzun süredir insan hakları savunucusu olan Gergerlioğlu, şiddet çağrısı içermeyen 2016 tarihli bir sosyal medya paylaşımına dayanılarak Şubat 2018'de ‘terör örgütü propagandası’ yapmaktan suçlu bulundu” ifadesine yer verildi.

MİSİLLEME AMAÇLI; İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKININ AÇIK İHLALİ

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, Gergerlioğlu hakkındaki kararın ve dokunulmazlığının kaldırılmasının istenmesinin ‘misilleme amaçlı’ olduğunu söyledi. Williamson, "Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu hapsetme öncesinde milletvekilliğini düşürmek için yapılacak herhangi bir hamle, binlerce insan hakları ihlali mağdurunu destekleyen cesur tutumu nedeniyle ona karşı Erdoğan hükümeti tarafından yapılan bir misilleme gibi görünecektir" dedi. HRW yetkilisi, “Gergerlioğlu'nun mahkumiyeti, ifade özgürlüğü hakkının açık bir ihlali olup, bunun kendisini meclisten uzaklaştırmak için bir bahane olarak kullanılması demokratik kuralların ve siyasi örgütlenme hakkının hiçe sayıldığını gösterecektir” diye vurguladı.

‘HABERİN KENDİSİ HALEN DURUYOR’

Gergerlioğlu’nun 2016’da PKK’nin yaptığı bir barış çağrısını paylaşmasının ‘suç’ olarak değerlendirildiği hatırlatılan açıklamada, paylaşılan aynı haberin yayınlandığı siteye hiçbir erişim engeli veya cezalandırma olmadığının altı çizildi.

‘YARGILAMA GEREKLİ VE ORANTILI DEĞİL’

HRW açıklamasında, Gergerlioğlu'nun 2016 yılındaki tweet'inin açıkça ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğu, bir görüşü belirten ve şiddete teşvik etmeyen ifadeleri nedeniyle yargılanmasının gerekli veya orantılı olabileceğini iddia edebilecek hiçbir nedenin bulunmadığına da vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Gergerlioğlu'nun bir tweet ile milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına esas alınan -Anayasanın 14. maddesinde yer alan- temel hakları kötüye kullandığı, ülkeyi bölmeye ya da cumhuriyeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği iddiaları geçerli kabul edilemez” ifadesine yer verildi.