Irak’ta hükümet karşıtı gösteriler yeniden başladı!

Irak'ta 1 Ekim 2019'da başlayan ve 25 Ekim'de şiddetlenerek ülkenin diğer illerine sıçrayan protesto gösterilerinin yıl dönümü nedeniyle başta başkent Bağdat olmak ülkenin güneyinde halk sokaklara döküldü.

Irak’ta 1 Ekim 2019 tarihinde Basra, Necef, Kerbela’da başlayan ancak kısa süre sonra Şii Arapların yaşadığı Missan, Mussenna, Nasıriye, Divaniye kentlerine de sıçrayarak devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yıl dönümünde, başkent Bağdat başta olmak üzere birçok merkezde yeniden gösteriler başladı.

Daha önceden gösterilerin başlayacağı bilgisi üzerine güvenlik güçlerinin aldığı sıkı güvenlik önlemlerine rağmen dün akşam itibarıyla göstericiler Bağdat'ın Allavi, Sinek ve Cumhuriyet köprülerindeki meydanlarda gösteriler başlattı. Gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu yaşanan şiddet olaylarında, 37 protestocunun yaralandığı bildirildi.

Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Yahya Resul, göstericilerin yanı sıra 30’u aşkın güvenlik güçleri mensubunun yaralandığını belirtti.

Yahya Resul, barışçıl gösterilerin arasına sızan bazı kişilerin molotofkokteylleriyle güvenlik güçlerine saldırdığını savundu.

ÖLÜMLER OLMUŞ, İSTİFA GELMİŞTİ

Irak'ta geçen yıl 1 Ekim'de işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle başlayan, ülkenin güneyine yayılan protesto gösterilerinde 600'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 20 binden fazla kişi de yaralanmıştı. 100’e yakın kişi de kaybedilmişti ve bugüne kadar kendilerinden hiçbir haber alınamadı. Göstericilerin protestoları sonucu ayrıca dönemin başbakanı Adıl Abdulmehdi, 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Abdulmehdi’nin istifasından yaklaşık altı ay sonra Mustafa Kazimi yeni hükümeti kurabilmişti.

Başbakan Mustafa Kazimi, göreve geldikten sonra 2019 yılındaki gösterilerde göstericilerin öldürülmesinde rolü olanların tutuklanıp yargılanması için inceleme komisyonu kurulduğunu açıklasa da konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir sonuç alınamadı.

Yeni hükümeti kuran Başbakan Mustafa Kazimi, göstericileri öldürenlerin yargılanması, reformların yapılması, hizmet eşitsizliğinin giderilmesi, Haşdi Şabi gruplarının lağvedilmesi, erken genel seçimin yapılması gibi birçok söz vermesine rağmen şu ana kadar erken genel seçimin yapılması dışında hiçbir sözü yerine getirmedi. Gösterilerin yeniden başlamasında bunun da etkisi olduğu belirtiliyor.