Irmak, SEGBİS'le avukatlarıyla görüşecek

Rehin tutulan eski HDP Milletvekili Selma Irmak'ın duruşması ertelendi. Irmak'ın SEGBİS yoluyla avukatlarıyla kayıt yapılmadan görüşmesine karar verildi.

Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevinde rehin tutulan ve açlık grevini sürdüren eski HDP Milletvekili Selma Irmak'ın, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü.

HAKİMDEN TEPKİ

Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, bir önceki celsede Irmak'ın SEGBİS’le duruşmaya bağlanması için mahkemenin Kandıra F Tipi Cezaevine yazdığı müzekkereye yanıt verilmemesi hakimin tepkisini çekti. Irmak'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden hazır edilmediğinin ortaya çıkması üzerine hakim, Kandıra F Tipi Cezaevindeki görevli memurlara, "Biz burada neyiz, müzekkerelere yanıt verilmiyor. Sanığın hazır edilmesi istenmiş ama hazır edilmemiş" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine görevli personel, mahkemenin erkekler için hazırlanan 5 No'lu görüşme odasına bağlandığını, kadınların 3 No'lu görüşme odasından SEGBİS'e bağlandığını belirtti. Hakim, "Ben şimdi tutanağa ne yazacağım? Haremlik selamlık yaptığınız için bağlanamadık mı yazacağım" ifadeleriyle tepkisini sürdürdü. 

Ardından 3 No'lu odada mahkemeye bağlanan infaz koruma memuru kadın, Irmak'ın açlık grevinde olduğunu, bundan dolayı duruşmaya katılmayacağı yönünde mahkemeye dilekçe yazdığını söyledi. Mahkeme hakimi, dilekçenin kendilerine ulaşmadığını, ivedi olarak dilekçenin kendilerine ulaştırılmasını istedi.

AVUKATLAR SÖZ ALDI

Irmak'ın avukatı Erhan Ürküt müvekkiliyle yapılacak yüz yüze görüşmenin ardından savunma yapacaklarını belirtti, duruşmanın kendileri açısından uygun bir tarihe ertelenmesini istedi.

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, SEGBİS üzerinden yapılan savunmalarda savunma hakkının kısıtlandığını ve ihlal edildiğini, yargılamanın yüz yüze ilkesine aykırılık oluşturduğunu belirtti. 

Yalçındağ, müvekkili Selma Irmak’ın 75 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, bunun dikkate alınarak bir duruşma tarihinin verilmesini istedi. 

SEGBİS'LE GÖRÜŞME KARARI

Bunun üzerine mahkeme hakimi, daha önce avukatların müvekkilleriyle SEGBİS üzerinden görüşebileceğini, görüşmenin kayda alınmayacağını belirtti.

Avukatlar da yapılan öneriyi kabul etti ve duruşma ertelendi.