JUSO’dan İsviçre’ye çağrı: Erdoğan’ın hesapları dondurulmalı

İsviçre’nin en büyük gençlik örgütü JUSO, Kürtlere karşı yürüttüğü savaşla Türk devletinin uluslararası hukuku yok saydığını ifade ederek, İsviçre’yi Türk devletine karşı net pozisyon almaya çağırdı.

Erdoğan ve çevresinin İsviçre’deki hesaplarının dondurulmasını talep eden JUSO, Federal Konsey’den Türk turizmini boykot etme çağrısı yapmasını istedi.

İsviçre en büyük partilerinden Sosyalist Parti’nin Gençlik Kolları JUSO, yaptığı açıklama ile Suriye’deki iç savaşın devam etmesi nedeniyle uluslararası ve bölgesel güçlerin Suriye’de uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekerek, İsviçre Federal Konseyi’ni yaşananlar karşısında net pozisyon almaya çağırdı. Türkiye uluslararası yasaları ihlal ederek, Efrîn’de Kürtlere karşı bir savaş yürüttüğünün hatırlatıldığı açıklamada, aynı zamanda uluslararası güçlerin Suriye’de yürüttüğü savaşın 2 dünya savaşından geri kalır yanının olmadığını ifade edildi. İç savaş sürecinde yaşanan hak ve hukuk ihlallerine ve yaşanan sivil ölümlere dikkat çekilen açıklamada, yaşananlar karşısında İsviçre’nin bütün imkanlarını kullanarak ülkede yaşanan ölüm ve hukuk ihlallerinin önüne geçmesini istedi.

JUSO İsviçre Federal Konseyi’ne yaptığı çağrıda taleplerini şu şekilde sıraladı:

İsviçre Suriye’deki iç savaşın doğrudan veya dolaylı yönden tarafları olan güçlere savaş malzemesi satmaya devam ediyor. Örneğin; İsviçre 2017 yılında Kürtlere karşı savaş yürüten Türkiye’ye 640 bin frank değerinde savaş malzemesi satışı yaptı. Yine Suudi Arabistan’a 4,7 milyon frank, Arap Emirliklerine ise 3.2 milyon frank değerinde silah satışı yaptı. Bu ülkelerin Suriye iç savaşındaki pozisyonları dikkate alınarak, bu ülkelere acilen her türlü savaş malzemesinin satışı yasaklanmalı.

‘DAİŞ PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN GELİYOR’

Arap Emirlikleri, İran, Irak ve Suudi Arabistan dünyadaki petrol üretiminde önde gelen ülkeler arasında. Bu bölgelerde çıkarılan petrolün büyük bir kısmı Türkiye üzerinden dünya pazarına giriyor. 2015 İsviçreli üreticiler, İsviçre’ye gelen petrolün bir kısmı DAİŞ’e ait ve DAİŞ’in bu petrolü Türkiye ve İsrail üzerinden taşınıyor. İsviçre aynı zamanda dünya petrol ticaretini bir kısmını yönetiyor.

Bu nedenle, İsviçre bölgeden doğrudan veya dolaylı olarak petrol alışını durdurmalı ve özellikle Türkiye üzerinden dünya pazarına sokulan petrolün önüne geçmeli.

İsviçre savaş bölgesinden özellikle DAİŞ eliyle dünyaya pazarlanmak istenen sanat ve kültür eserlerinin alışını yasaklamalı.

‘TÜRKİYE TİCARET ANTLAŞMASINA SON VERİLMELİDİR’

İsviçre Türkiye ile yaptığı serbest ticaret antlaşmasına derhal son vermelidir.

İsviçre Suriye’deki savaş bölgesine acilen yardım götürmeli ve Suriyeli 100 bin mülteciyi almayı kabul etmeli.

‘FEDERAL KONSEY TÜRKİYE TÜRİZMİNİ BOYKOT ETME ÇAĞRISI YAPMALI’

Federal Konsey, Türk turizmini boykot etme çağrısı yapmalıdır. Cenevre Belediye Başkanın ANF’ye yaptığı açıklamada ki gibi; “Unutmayın her ne amaçla olursa olsun Türkiye giderek veya diğer yollarla ekonomik anlamda bu devlete destek olmak, bir anlamda Kürtlere karşı yürütülen savaşa ortak olmak anlamına gelir. Erdoğan ekonomisine destek olmak hem Erdoğan rejimini güçlendirir hem de Erdoğan’ın uluslararası alanda tanınan Rojava Kürtlerine karşı saldırısına destek anlamına gelir.”

Bundan kaynaklı çok açıktır ki; Türk. Turizmine destek bir anlamda Erdoğan rejimine yardım ve dolaylı yoldan Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü savaşa destek anlamına gelir. Bundan kaynaklı Federal Konsey derhal Türk Turizmini boykot çağrısı yapmalıdır.

‘ERDOĞAN İSVİÇRE’DEKİ HESAPLARI DONDURULMALIDIR’

Federal Konsey, kısa zamanda Erdoğan ve çevresinin İsviçre’deki hesaplarının olup olmadığı noktasında soruşturma başlatmalı. Eğer varsa Arap Baharı sürecinde yapıldığı gibi Erdoğan ve çevresinin hesapları dondurulmalıdır.

Bu nedenle Erdoğan ve çevresinin İsviçre’deki hesaplarını hemen dondurmalıdır.

JOSO daha önce yaptığı açıklamada Türk devletinin Efrîn’i işgaline karşı mücadele edeceğini duyurmuştu.