Kanlı 1 Mayıs’ ta katledilenler anıldı

İstanbul’da 41 yıl önce gerçekleşen 1 Mayıs katliamının yıldönümünde yaşamını yitiren 35 kişi anıldı. Eylemciler, katliamın üzerine 41 yıl geçmesine rağmen suçluların açığa çıkarılmadığı tepkisinde bulundu.

78’liler Girişimi, EHP, HDP, HDK, Karşı Sanat Çalışmaları, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelenek Partisi öncülüğünde 1 Mayıs 1977 katliamında Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybeden 35 kişi anıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Haydarpaşa Dayanışması’nın katıldığı anmada, 1 Mayıs’ta katledilen insanların fotoğraflarının yer aldığı “1 Mayıs katliamını unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartı açıldı.

Anmada ayrıca “Sabahın bir sahibi var sorarlar bir gün sorarlar”, “ 1 Mayıs 77 katliamı sorumluları yargılansın”, “ Taksim meydanı 1 Mayıs’a açılsın” yazılı dövizler dikkat çekti.

Anma, katliamda hayatını kaybeden 35 can için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Tutsak olan 78’liler Girişimi Genel Sözcüsü Celalettin Can’ın ilk defa katılamadığı anmada, açıklama 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan tarafından okundu.

35 KİŞİ EZİLEREK, BOĞULARAK VE KURŞUNLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Tam 41 yıl önce bu meydanda 500 bin işçi ve emekçinin silahlı, bombalı saldırıya uğradığını hatırlatan Bircan, bu açıklamayı yaptıkları Kazancı Yokuşu’nda 8’i kadın, 35 insanının katledildiğini; 126 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Bircan, tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçecek katliamın oluş biçimini şöyle anımsattı: “41 yıl önce, İntercontinantal Otel’in üst katlarından, Sular İdaresi’nden ve beyaz bir Renault otomobilden bu alanda toplanan halka uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Su sıkan, siren çalan, ateş eden panzerler tarafından Kazancı Yokuşu’na sıkıştırılan binlerce insanın 35’i, ezilerek, boğularak ve kurşunlanarak öldürüldü.”

Katliamın ardından açılan mahkemede katledenler değil katliama uğrayanların yargılandığına dikkat çeken Bircan, şöyle devam etti: “ O mahkemede 98’imiz, ölenlerin arkadaşları olan biz 78’liler, olayın asli faili yapılmak istendik, yargılandık. Oysa, 1 Mayıs Davası’nın iddianamesini hazırlayan 5 Toplum Suçları Savcısı, adalet boşluğunu, ‘Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler ve emniyetin mensuplarının yarattığı panik, korku ve kusurlu davranışlar sonucunda 35 kişi öldürülmüş, 126’yı aşkın kişi yaralanmıştır’ diyerek itiraf etmişti.”

‘KATİLLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!’

41 yıl önce Kara Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde örgütlenen darbenin başarıya ulaşması için “ şok” toplumsal-siyasal ortama ihtiyaç duyulduğu için 1 Mayıs katliamının yapıldığını vurgulayan Bircan, “Bizler savcının itiraf ettiği karanlık güçlerin kimler olduğunu biliyoruz. Gençliğimizin katillerinin, 12 Eylül ‘e giden yolda kuşağımızın fedakar insanlarının yaşam haklarını ellerinden alanların peşlerini bırakmayacağız” dedi.

SÖZDE ADALET KOMİSYONU

Anayasa referandumu öncesi 1 Mayıs 1977 Maraş ve Çorum katliamlarını araştırmak için meclis bünyesinde bir Adalet Komisyonu kurulduğu açıklanmasına rağmen, ne kanlı 1 Mayıs ne de diğer katliamlarının suçlularının açığa yargılanmadığı kaydedildi.

“Karşılığı yapmak olmayan vaatlerle bir toplumun acıları politik gündem malzemesi yapılmamalı” diyen Bircan, şunları ekledi: “1 Mayıs Katliamının sorumluları açığa çıkarılmalıdır. 1 Mayıs Katliamı gerçeği ile yüzleşmek ve hesaplaşmak gerekmektedir. Bunun için gerçek bir, “ Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulmalıdır. Adil, demokratik, özgürlükçü ve sahici bir toplumda yaşamak için istiyoruz.”

TAKSİM 1 MAYIS MEYDANIDIR !

1 Mayıs’ın Taksim’e kapatılmasını da tepki gösteren Bircan, “AKP’nin Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirme politikalarına itiraz ediyoruz. Taksim Meydanı üzerinden mücadele mekanlarımız tasfiye edilmek isteniyor. Bu meydan 1 Mayıs Meydanı’dır! Adı budur, resmileşmelidir. Katledilen arkadaşlarımız adına Kazancı Yokuşu’na anıt yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından 1 Mayıs Katliamında hayatını kaybettiği noktaya kırmızı karanfiller bırakan demokrasi güçleri, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.