KDP’nin alıkoyduğu yüzlerce Êzidî kaçıyor: Irak’a çağrı!

Duhok’ta KDP’nin kamplarda zorla tuttuğu yüzlerce Êzidî Şengal’e doğru kaçmaya başladı. Özerk Yönetim, Irak’ı acil yardıma çağırdı.

KDP’nin Şengal sorumlularından Kasım Şeşo hakkında, ‘İslam Peygamberine hakaret ettiği’ iddiasıyla dava açılması ve hakkında yakalama çıkarılması sonrası Duhok’taki kamplarda zorla tutulan Êzidî ailelerin kimi Duhoklu imamlarca tehdit edildiği öğrenildi. Tehdit edilen Êzidî göçmenler, kendilerine yönelik bir saldırı organize edilmeye çalışıldığı endişesiyle Şengal’e kaçmaya başladı.
Zaxo ilçesinde bulunan ve tehdit altında olan Çemmişîko kampı ile Duhok ve Zaxo’daki pek çok kamptaki Êzidîler çadırlarını terk ederek Şengal’e doğru kaçmaya başladı.

'ÊZİDÎLER BÜYÜK TEHDİT ALTINDA'

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, Irak’ı acil güvenlik önlemleri almaya çağırdı. Özerk Yönetim, kamptaki Êzidîlerin büyük tehdit altında olduğunu söyledi.
Özerk Yönetim, Irak ve özellikle Kurdistan Bölgesi’nde birçok imamın gerçeği yansıtmayan açıklamalarla Êzidî halkını tehdit edip kendilerine yönelik bir nefreti ve saldırıyı körüklediğine dikkat çekti.

Özerk Yönetim, ayrıca Pêşxabur Sınır Kapısı’nın Êzidîler için acilen açılması çağrısında bulundu.

KDP’li yetkililer bir yandan Êzidîleri kampta kalmaya zorlarken Pêşxabur Sınır Kapısı’ndan Rojava’ya kaçmaya çalışan ailelerin ise KDP güçlerince engellendiği kaydedildi. Pêşxabur Sınır Kapısı’nda an itibarıyla büyük bir yığılma olduğu öğrenildi.