Doğu Kürdistan’da iki engelli kardeşe hapis cezası, bir kişiye gözaltı

İran devleti, Doğu Kürdistan’ın Pîranşar kentinde iki engelli kardeşi yaklaşık yedi yıl hapse mahkum ederken, Sewlawa kentine bağlı Silênî köyünde ise bir kişiyi gözaltına aldı.

Doğu Kürdistan medyasına göre, İran yargısının 9 Eylül Pazartesi günü Pîranşar’da Abdullah Qenberî Wend (51) ve Mahmud Qenberi Wend (48) adlı iki engelli kardeşi 6 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırdı.  Kardeşlerin Nexed Merkez Hapishanesinde tutulduğu bildirildi. 

İran güçlerinin iki kardeşi 28 Aralık 2022’de de Pîranşar’daki ‘Jin Jiyan Azadî’ eylemleri sürecinde gözaltına aldığı ve işkence yaparak tutukladığı öğrenildi. 

Doğu Kürdistan’da Jin Jiyan Azadî isyanının yıldönümü öncesi gözaltı ve tutuklama furyası boyutlandı.

Pazartesi günü Sewlawa kentine bağlı Silênî köyünde Raşid Edwayî isimli genç gözaltına alındı. Herhangi bir gerekçe sunulmadı. Gencin nereye götürüldüğü ve akıbeti bilinmiyor. 8 Eylül’den bu yana Doğu Kürdistan’da en az 7 kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı. 

Bu gözaltılar, Jin Jiyan Azadî isyanının yıldönümü öncesine denk geldi. Ekim 2022’de genç Kürt kadın Jina Emini’nin ahlak polislerince gözaltına alınarak katledilmesi ardından benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı. 

İran güçleri, isyan sırasında yüzlerce kişiyi katletmiş, binlercesini tutuklamıştı. Bir çok kişi de idam edildi.  İnsan hakları örgütleri, İran devletinin idam cezasını halkın tepkilerini bastırmak için kullandığını belirtiyor.