Guterres: Filistinlilerin toplu cezalandırılması haklı gösterilemez

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres AFP'ye verdiği bir mülakatta, İsrail'in “hayal bile edilemeyecek” zorluklar yaşayan Gazze halkına uyguladığı “toplu cezalandırmayı hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceği” tepkisinde bulundu.

2017'nin başında göreve gelen Antonio Guterres, “Gazze'de yaşanan acıların seviyesi hayal bile edilemez” derken, “ölüm ve yıkımın seviyesinin” genel sekreter olduğundan bu yana gördükleri ile bir “paralelliğinin” olmadığını söyledi. 

AFP’ye konuşan Genel Sekreter, “Elbette Hamas'ın tüm terör saldırılarını ve rehin alma eylemlerini kınıyoruz” dedikten sonra, “Ancak gerçek şu ki hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez ve Gazze'de dramatik bir şekilde gördüğümüz de budur” şeklinde konuştu. 

Guterres, kuşatma altındaki bölgenin maruz kaldığı ölüm, yıkım, açlık ve hastalıkları hatırlattı. 

7 Ekim 2023'te Gazze'den İsrail'in güneyine sızan Hamas komandoları, resmi verilere göre çoğu sivil olmak üzere 1.205 kişiyi öldürdü. Bu saldırının ardından İsrail’in başlattığı savaşta Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze Şeridi’nde en az 41 bin 226 kişi öldürüldü. 

İsrail saldırılarında çoğu BM personeli olmak üzere 200'den fazla yardım görevlisi de katledildi. 

Antonio Guterres tüm bu siviller adına “hesap verebilirliğin şart olduğunu” vurgularken, hem İsrail’in uluslararası hukuk nezdinde yoğun bir şekilde işlediği ihlaller, hem de Hamas cephesindeki ihlallere işaret etti. 

SONUÇSUZ ATEŞKES ÇABALARI

BM Genel Sekreteri bir kez daha acil ateşkes çağrısında bulundu, ancak ateşkes için ABD, Mısır ve Katar'ın himayesindeki müzakereler çıkmaza girmiş durumda ve İsrail ile Hamas birbirlerini anlaşma istememekle suçluyor.

Antonio Guterres, bu durum için “hiç bitmeyecek” diyerek üzüntüsünü dile getirdi ve bir anlaşmaya varmanın “çok zor” olacağını düşünmekle birlikte umudunu koruduğunu ifade etti. 

BM'nin Gazze, Ukrayna ve diğer yerlerdeki çatışmaları sona erdirme konusunda güçsüz olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Guterres, üye devletleri ve özellikle de BM Güvenlik Konseyi ile 15 üyesini “alınan ya da alınmayan kararlardan” sorumlu tuttu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ VE FİNANS KURULUŞLARI ADİL DEĞİL

Guterres, Güvenlik Konseyi ve uluslararası finans kuruluşlarının “modasının geçtiğini, çalışmadığını ve adil olmadığını” vurguladı. 

BM Genel Sekreteri, “Savaşlara çözüm bulmaya çalıştık ama sorun şu ki bunu yapacak gücümüz ya da bazen kaynaklarımız yok” dedi.