Yagi Tayfunu: Myanmar’da 226 ölü, 77 kayıp

Myanmar’da Yagi Tayfunu'nun yol açtığı sel felaketinde ölü sayısının 226'ya yükseldiği ve 77 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Bu ayın başlarında Güneydoğu Asya'yı vuran tayfunun neden olduğu sel ve toprak kaymaları Myanmar, Vietnam, Laos ve Tayland'da toplam 500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. 

Myanmar devlet televizyon kanalı MRTV'ye göre sellerde 226 kişi hayatını kaybetti, 77 kişi ise kayıp. Ayrıca ülkedeki yaklaşık 260.000 hektar pirinç tarlası ve diğer mahsullerin de yok olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Myanmar’daki sellerden yaklaşık 631.000 kişinin etkilendiğini açıkladı. 

Acil gıda, içme suyu, barınak ve giysi ihtiyacı olduğunu bildiren BM kurumu, iletişim hatlarının kesildiğini, yolların kapandığını ve köprülerin hasar gördüğünü, bunun da yardım çabalarını ciddi şekilde engellediğini belirtti.

Özellikle uzak bölgelerle iletişimin zayıf olmasının mağdurlar hakkında bilgi toplamayı zorlaştırdığı ifade ediliyor. 

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre bu seller Myanmar’ın yakın tarihindeki en kötü seller oldu. 

Cunta lideri Min Aung Hlaing'in cumartesi günü sel felaketiyle başa çıkmak için uluslararası yardım çağrısında bulunmuştu. Myanmar hükümetinin geçmişte yurtdışından gelen insani yardımları engellediği düşünüldüğünde bu sıradışı bir çağrı olarak değerlendirildi. 

Seller, 2021 yılında cuntanın iktidarı ele geçirmesinden bu yana iç savaşın yaşandığı ülkedeki durumu daha da kötüleştirdi. Şiddet olayları 2,7 milyondan fazla insanı evlerinden etti.