DAİŞ'in kaçırdığı Êzidî çocuğun davası: Duruşma gizli yürütülüyor

DAİŞ tarafından kaçırılarak Türkiye’de satılan Êzidî kız çocuğun duruşması öncesi yapılan açıklamada, duruşmanın gizli yürütüldüğüne dikkat çekildi. Açıklamada, "Cinsel suç mağduru çocuk sayısı 10 yılda 3 katına çıktı" denildi.

Hukuk ve insan hakları örgütleri, Êzidî kız çocuğun DAİŞ çeteleri tarafından 2017 yılında Türkiye'ye kaçırılması ve ardından derin internette satışa çıkarılmasına ilişkin açılan davanın 7. duruşması öncesi adliye önünde açıklama yaptı.

Avukat Nurdan Kılıç,  DAİŞ tarafından bebek yaşta esir alınan ve ardından köle olarak satılan Êzidî kız çocuğunun kamuoyundan saklanarak yürütülen duruşması için bir araya geldiklerini belirtti. Nurdan Kılıç, "Bir çocuk daha devlet-aile-tarikat üçgeninde hayattan kopartıldı. Narin ilk değildi” dedi.

14 KIZ ÇOCUĞU KATLEDİLDİ

Çocuk Hakları Merkezi’nin yayımladığı rapordan veriler paylaşan Nurdan Kılıç, 2024 yılının ilk 7 ayında en az 14 kız çocuğunun öldürüldüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

“FISA Çocuk Hakları Merkezi’nin yalnızca medyada yer alan haberleri tarayarak elde ettiği bilgilere göre 2022 yılından bu yana en az 133 çocuk ev içi şiddet sonucu, çocuk cinayetleri veya şüpheli ölümler nedeniyle hayatını kaybetti. 2024 yılının ilk 6 ayında 32 çocuk ‘intihar’ ederek hayatına son verdi. 17 çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Sadece 2023 yılında 66 binden fazla çocuğa yönelik cinsel istismar davası açıldı. Kolluk görevlilerine ulaşabilen cinsel suç mağduru çocuk sayısı 10 yılda 3 katına çıktı."

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ise şunları belirtti: “Berkin’di, Uğur’du, Leyla’ydı, şimdi ise Narin. Çocuk haklarına dikkat çekmek, insanları bilinçlendirmek için her şeyi yapıyoruz ama bununla asıl mücadele etmesi gerekenler nerede? Şimdi bir cinayetle daha karşı karşıyayız ama bakıyoruz ki soruşturmaya dair tek bir açıklama bile yok. Ne yapacağız, ‘aile içi mesele mi’ diyeceksiniz? Aile her zaman faşizmin en temel mikro düzeyde yaşandığı bir yer değil miydi bu ülkede..."

Açıklamanın ardından dava avukatları, davanın kapalı görüldüğü Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonuna geçti. 

Duruşmaya gizlilik kararı getirildiği için duruşmanın içeriğine dair bilgi edinilemedi. Duruşma, 4 Aralık tarihine ertelendi.