GÖRÜNTÜLÜ

Amed'de binler yürüdü: Katil Hizbullah işbirlikçi AKP!

Amed’de binlerce kişi Narin Güran’ın katledilmesi karşısında öfkesini “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP” sloganıyla dile getirirken, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “AKP-MHP ve onun kirli ittifaklarını ‘Jin jiyan azadî’ ile boğacağız” dedi.

Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Çulî Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan ve 19 gün sonra cansız bedeni dere içinde saklanmış olarak bulunan 8 yaşındaki Narin Güran için Özgür Kadın Hareketi (Tevgerê Jinên Azad- TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. 

Yürüyüşe DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DEM Parti milletvekilleri, il ve ilçe eşbaşkanları, belediye eşbaşkanları, Amedspor Taraftarlar Derneği üyeleri ve binlerce kişi katıldı.

Polisin ablukasına karşı halk, “Halka değil katillere barikat”, “Narin zaroka gelê me ye” sloganları attı. “Kuştina zarokan politik e!” , “Destên xwe ji ser zarokan bikşînin!” pankartlarının da taşındığı yürüyüşte “Narin için adalet” yazılı dövizler taşındı.

Polis ablukasının aşılması ardından kitle, Koşuyolu Parkı’na kadar “Narin zarok e kujerê wê dewlet e (Narin çocuktur, katili devlettir)” ve “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP” sloganlarıyla yürüdü. Kitle “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP” sloganları atarken, polisin “Devlet kurumlarını aşağılamayın” diyerek siyasi partiyi kurum gibi lanse etmesi yuhalandı.

Kitle, TOMA’nın geri çekilmesi sonrası Koşuyolu Parkı içindeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Ofis semti AZC Plaza önünde toplanan ve ablukaya alınan kitlenin gelmemesi üzerine yürüyüş gerçekleştiren kitle, dakikalarca oturma eylemi yaptı. Eylem boyunca kitle "Narin'e uzanan eller kırılsın" sloganları attı. 

Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde de Amed Çocuk Hakları Komisyonu, Amed Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde toplanan kitle “Devlete sesleniyoruz: Koruma, aklama, yargıla. Hesap soruyoruz” pankartı taşıdı. Yürüyüşlerine izin vermeyen polise karşı kitle “Katillere barikat” sloganları ve alkışlarla protestosunu sürdürdü. 

POLİSİN YIRTTIĞI PANKART İLE YÜRÜYÜŞ

Türk çevik kuvvet polisleri, Narin’in fotoğraflarıyla yürüyüşe geçmek isteyen kitlenin önünü tuttu. Polis barikatını aşmaya çalışan kitlenin elindeki pankartı parçalayan Türk polisi, kitleye biber gazı ile saldırdı. Polisin saldırısı alkış ve yuhalamalarla protesto edildi.

Narin’in yırtılan fotoğrafı ve pankartıyla polis barikatına yüklenen kitle, “Narin için adalet herkes için adalet” sloganlarıyla tepkisini sürdürdü. Kitle, “Narin için adalet, herkes için adalet”, “Amed uyuma Narin’ine sahip çık”, “Halka değil, katillere barikat”, “Koruma, aklama, hemen bugün yargıla” sloganlarıyla Koşuyolu’na yürüdü. Yol boyunca birçok kişi araçlarından korna ile destek verdi. Yürüyüşe yol boyunca da 7’en 70’e halk dahil oldu. 

’20 GÜNLÜK ARAMALARI KATİLLERİN GİZLENMESİ İÇİNDİ’

Ofiste'ki kitlenin de gelmesinin ardından Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapıldı.

Burada ilk olarak konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen, “Buradayız günlerdir küçük Narin’in yaşıyor haberini beklerken, öldüğüne dair bilgi aldık. Bundan kaynaklı hepimiz daha başka Narinlerin ölmemesi için bir aradayız. 20 gündür yapılan arama da katillerin gizlenmesi içindi. Arama, katilleri korumaya dönük ve delilleri yok etmeye dönüktür. Bundan dolayı bu erkek adaletini protesto etmek için bir aradayız” dedi. 

Kadın ve çocuk kurumları adına açıklamanın Kürtçesini Göç ve İnsan Yardım Vakfı’ndan Eylem Kaya, Türkçesini de Amed Barosu Çocuk Komisyonu Başkanı Huriye Hamidi okudu. 

HATUN: NARİN’İ KATLEDENLERİ SAVUNDUNUZ

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun da hem üzgün hem de öfkeli olduklarını belirtti. Çocukların aile içerisinde öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Hatun, “Biz çocuklarımıza sahip çıkmadığımız, toplumumuza sahip çıkmadığımız için toplumumuz batmıştır. Başta toplumumuza diyoruz ki; bu batmışlıktan çıkalım. Çocuklarımıza sahip çıkalım, birlikte yaşam için politik ahlak, insanları, kadınları, doğayı savunan haklara sahip çıkalım. Yoksa gün be gün Narin gibi bir çocuğumuz kaybederiz. Bu devlette hiçbir kanun çocukları, kadınları savunmuyor. Doğayı savunmuyor. Maden kanun sahip çıkmıyor biz sahip çıkmalıyız. Bugün 19 gündür Amed’de bir çocuk kaybolmuş. Bütün jandarma, polis, AFAD, belediye birlikte bu aramanın altında kaldık. Biz belediye adına özür diliyoruz. Devlete de bir çağrıda bulunuyoruz; ‘Siz Dicle Nehri’ni kestiniz mi? Bütün asker ve polisleri gönderdiniz. Orada ne savundunuz?’ Çocuğun ne dini, ne siyaseti vardır, sadece çocuktur. Kimin eliyle öldürülmüş ise de çocuktur. Çocuklara ve topluma sahip çıkmalısınız. Narin’i katledenleri savundunuz. ATK’de bir haber geldi. Narin’in cenazesi bugün öldürülmediği yönünde. Sizler bütün halklara gerçekleri söylemelisiniz. Bu halka haber verin. Bu olay nasıl oldu diye soruyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BU YÜK HEPİMİZİNDİR’

“Çocuklarımıza ve toplumumuza sahip çıkmalıyız” diyen Hatun, “Bu yük sadece bizim değil hepimizindir. Bu kirli olayları ortadan kaldırmalıyız. Bin 500 yıl önce cahiliye döneminde çocukları canlı toprağa gömerlerdi, sizler bu olayı aydınlatmazsanız bin 500 yıl öncekiler gibi Narin’i canlı toprağa koymuş sayılacaksınız" dedi.

ÇİĞDEM KILIÇGÜN UÇAR: BUNLARIN ZİHNİYETİNİ JIN JIYAN AZADÎ İLE BOĞACAĞIZ

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise, Kurdistan’da çocuk olmanın zor olduğunu, birçok çocuğun panzerler altında öldürüldüğünü hatırlatarak konuşmasına başladı. Çiğdem Kılıçgün Uçar, şöyle devam etti: “19 gün boyunca bu devletin yetkilileri ne yaptı? Yandaş medya işi magazinleştirdi. Jandarma Komutanı, ‘çember daraldı’ dedi. Buraya gelirken halkımız tarihi bir slogan attı. ‘Katil Hizbullah’ dedi. Bu ülkenin İçişleri Bakanı, Hizbullah için ‘10 yıl sonra sonuç alacağız’ dedi. O günden bugüne Hizbulkontra boş durmuyor. Kadınlar tehdit ediliyor. Kafeler basılıyor. Kafeyi basan İŞİD hükümlüsüymüş. Bu iktidar, Kürt halkına düşmanlık eden bütün güçlerle ittifak kurdu ve Kürdistan’ı yeniden dizayn etti. Narin bu politikalara kurban gitti. Fail mi istiyorsunuz? Narin’in faili bu zihniyettir. Bu zihniyetinde esas hedefi toplumu çürütmektir. Fuhuşun, uyuşturucunun normalleştirilmeye çalışıldığı her yerde her koşulda kendimizi savunmalıyız. Bu iktidarın suç pratiklerine karşı kendimizi, gençleri, çocukları koruyacağız. Yürürken buraya doğru, AZC Plaza önündeki arkadaşlarımıza gazla saldırdılar. Dosyaya gizlilik getirdiler. AKP-MHP ve onun kirli ittifaklarını ‘Jin, jiyan azadî’ ile boğacağız. Kürt halkının değerleriyle, inancıyla mücadelesiyle bölmeye çalışanlara inat el ele, kol kola bu mücadeleyi büyütmeliyiz. Yeni Narinlere izin vermeyeceğiz.” 

Açıklama ardından kitle “Koruma, aklama failleri yakala” sloganlarıyla dağıldı.